Må man bade med mad i maven? Og skal man drikke koldt eller varmt vand?

Varmen er over os, så TV 2 Lorry har efterprøvet to kendte sommermyter.

Sommervarmen er over os. Ja, det er faktisk en underdrivelse. 

Den første landsdækkende hedebølge siden 2014 har nemlig ramt Danmark, og temperaturen er steget til over 30 grader de fleste steder i landet, skriver TV 2 Vejret. 

Hedebølgen ventes at kulminere fredag med op til 33 grader, selvom navnlig weekenden kan byde på spredte tordenbyger. 

Så der er intet at sige til, hvis varmen stiger et par danskere til hovedet.

De færreste er vant til det her klima, men frygt ej. TV 2 Lorry har efterprøvet to af de mest brugte sommerfloskler, så du er klar til at tage på stranden. 

det er bedst at drikke noget varmt, når temperaturen stiger

Du har muligvis hørt dette husråd fra en ven eller bekendt. Men glem alt om det. 

Det er nemlig ikke rigtigt, forklarer Jerk W. Langer, der er læge og gennem flere år har beskæftiget sig med kostvaner.

- Jeg kan sige, at det er en myte. Man har troet, at koldt vand fik maven til at trække sig sammen, så der ikke kunne være så meget i den. Eller at man blev lammet og ikke kunne optage vandet i kroppen. Men sådan forholder det sig altså ikke, siger han. 

- Det kan muligvis føles ubehageligt med helt koldt vand, men man skal faktisk ikke drikke varmt eller lunkent vand fra vandhanen, da det kan indeholde dumme ting fra vandrørene, tilføjer han. 

Ifølge Jerk W. Langer kan et godt husråd i stedet lyde, at man fylder en vandkaraffel med koldt vand, som man stiller fremme, så den kan ses hele dagen.

På den måde bliver vandet tempereret, og så bliver man mindet om, at man skal drikke. Det kan være et godt råd til ældre mennesker, der har en tilbøjelighed til ikke at drikke nok. 

- Og så skal man altså heller ikke være bange for at drikke for meget, selvom nogen siger det. Der er to gode huskeregler i den forbindelse: Kig på din urin, som gerne skal være lysegul og ikke mørkegul. Og hvis du ikke kan huske, hvornår du sidst har tisset, så er det, fordi du ikke har drukket nok, siger lægen.
 
 
Foto: Jeppe Michael Jensen & Mads Nissen - Ritzau Scanpix

man må ikke bade med mad i maven

Du skal som minimum vente en time med at gå i vandet, efter du har spist. 

Sådan lyder et gammelt, dansk baderåd. Men glem alt om det, lyder det fra professor Bente Klarlund Pedersen, der primært beskæftiger sig med kost og motion. 

- Det er en myte, som mange husker. Raske mennesker kan sagtens bade, efter de har spist. Er du til gengæld syg eller svagelig, så kan det være en god ide at vente lidt, siger hun.

- Hvorfor myten er opstået, kan jeg kun gætte på. Men måske er det, fordi man kan føle sig træt, når man har spist. Og at blodet løber til maven. Men det er altså ikke rigtigt, at det skulle være farligt, uddyber hun. 

Kan det i virkeligheden siges omvendt, at det er en god idé at spise, så man har energi nok til at svømme?

- Nej, det kan man heller ikke. For den energi du bruger, når du svømmer, er lagret i kroppen. Det tager timer, fra du spiser, til energien har lagret sig, siger Bente Klarlund Pedersen. 

- Jeg vil anbefale, at man følger Trygfondens fem baderåd. Lær at svømme. Gå ikke alene i vandet. Læs strømmen. Kend stranden. Og lad ikke dine børn ude af syne. Så skal det nok gå, og disse råd kan du bruge til noget, siger hun.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik