Lynanalyse: Få ting afgør partiernes succes eller fiasko

Kommunalvalget løber af stablen den 16. november. Men hvad er succeskriterierne for de ti folketingspartier? Få overblikket her.

Genvinder Venstre partiets ni borgmesterposter i hovedstadsområdet?

Bliver kommunalvalget enden på den socialdemokratiske dominans på Københavns Rådhus?

Og forvandles den konservative valgfest på Frederiksberg til en kæmpe fuser?

Det er nogle af spørgsmålene, der venter forud for tirsdagens kommunalvalg. Men hvad afgør, om valget bliver en succes eller fiasko for de ti store partier?

Det har vi spurgt politisk analytiker Noa Redington om.

Her tager han temperaturen på den politiske situation netop nu og peger på, hvad der skal til for, at de ti folketingspartier opnår succes ved kommunalvalget.


20211110-121615-L-1920x1280we

Socialdemokratiet

Socialdemokratiet har 16 borgmesterposter i TV 2 Lorrys sendeområde. I København er Sophie Hæstorp Andersen overborgmesterkandidat for partiet, der altid har ledet kommunen.


  • Det vil være et succeskriterie at fastholde antallet af borgmesterposter plus/minus en enkelt.

  • Det vil være kæmpestort, hvis de vinder på Frederiksberg og bliver størst i hovedstaden. Men det vil være en streg i regningen, hvis de mister regionsrådsformandsposten.

  • Det vil være en mat aften for Socialdemokratiet, hvis de går tilbage over en bred kam, Enhedslisten bliver størst i København, og man ikke vinder Frederiksberg. Det vil understrege, at Socialdemokratiet ikke har den samme styrke i hovedstadsområdet som tidligere.

Pernille Beckmann, Venstre

Venstre

Venstre sidder aktuelt på ni af hovedstadsområdets 34 borgmesterposter. En af dem er Pernille Beckmann i Greve Kommune.


  • Det er et succeskriterie, at de ikke går alt for meget tilbage. Det er ikke prangende, men hvis de bare mister en enkelt borgmesterpost, så kan man leve med det.

  • Det er på grund af hele stemningen i partiet. Borgmestrene skal nok klare skærene, men hvis man spoler tiden tilbage til før sommeren, så var der kaos i partiet.

  • Venstre kan leve med minus fire procent, men hvis man vågner op og halvdelen af Venstres borgmesterposter er væk, så vil der være grund til stor bekymring hos partiet.


Simon Aggesen, Konservative

Konservative

Simon Aggesen (K) er lige nu borgmester på Frederiksberg, der på 112. år fortsat er på konservative hænder. Foruden Frederiksberg sidder der konservative borgmestre i seks kommuner i hovedstadsområdet.


  • De Konservative har sat næsen op efter store ting. Partiet går efter en til to ekstra borgmesterposter og en markant vælgerfremgang.

  • De kan godt få et rigtig godt valg, men hvis de taber Frederiksberg, så er det skidt. Det har nærmest været naturlov, at man havde en grøn konservativ enklave midt i det røde København.

  • Man vil nok være hurtig til at sige, at det er på grund af Simon Aggesens boligsag, men det ændrer ikke ved, at man vil ærgre sig.

Mia Nyegaard, Radikale Venstre

Radikale Venstre

Mia Nyegaard er socialborgmester i Københavns Kommune for Radikale Venstre. Partiet har derudover ingen borgmesterposter i hovedstadsområdet.


  • Det er godt for partiet, hvis man kan gå frem, men det handler også om, at man skal begrænse tabet efter den modvind, uro og det formandsskifte, partiet har været igennem.

  • Det er vigtigt for dem at fastholde borgmesterposten i København, og det er der en pæn mulighed for.

  • Alternativet er i opløsning. Ved sidste valg fik de knap ti procent af stemmerne i København. Der er nogle vælgere, der skal samles op, og der er De Radikale et godt bud.


Sisse Marie Welling, SF

Socialistisk Folkeparti

Sisse Marie Welling er SF's spidskandidat samt sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune. Partiet har derudover ingen borgmesterposter i hovedstadsområdet.


  • Det er ikke sådan, at der er nogle aspiranter til borgmesterposter i hovedstadsområdet. Så det handler om at få noteret fremgang.

  • SF har landspolitisk medvind og nyder godt af den krise, som Socialdemokratiet er ude i.

  • København er interessant for partiet, men det handler om at få bygget videre på den genrejsning, som Pia Olsen Dyhr har stået for siden 2014 .

Martin Henriksen, Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti har ingen borgmesterposter i hovedstadsområdet. Martin Henriksen stiller op for partiet på Stevns.


  • Dansk Folkeparti skal være glade, hvis partiet ikke taber for meget. Det kan ikke sætte næsen op efter fremgang eller borgmesterposter.

  • Spørgsmålet er faktisk ikke, om partiet går tilbage - det handler om hvor meget.

  • Udfordringerne peger tilbage på Christiansborg, og det kaos der har været i partiet, og det faktum at Nye Borgerlige er med ved valget.


claus

Nye Borgerlige

Claus Bøgh Svenningsen er spidskandidat for Nye Borgerlige i Lyngby-Taabæk. Partiet har ingen borgmesterposter i hovedstadsområdet.


  • Partiets eget succeskriterie er, at de skal have ti byrådsmedlemmer i hele landet. Det skulle man gerne nå - særligt i Nordsjælland.

  • Det vil være en stor skuffelse, hvis de ikke opnår den målsætning.

  • Partiets medvind i dansk politik skal gerne veksles til et godt valg i hovedstadsområdet.

Ole Birk Olesen, Liberal Alliance

Liberal Alliance

Liberal Alliances partiprofil Ole Birk Olesen er både partiets folketingsmedlem og spidskandidat i Københavns Kommune. Partiet har ingen borgmesterposter i hovedstadsområdet.


  • Det er et parti, der er ved at blive genrejst. Men det er interessant, hvor mange steder i Nordsjælland, man kan fastholde stemmerne.

  • Når Ole Birk Olesen, der er folketingsmedlem, stiller op, så vil det være en stor skuffelse, hvis han ikke bliver valgt. Det vil være et prestigetab.

  • Det er første gang, at partiformand Alex Vanopslagh er ude og møde vælgerne. Men Liberal Alliance er stadig et så lille parti, at fokus er på det kommende folketingsvalg.


Pelle Dragsted, Enhedslisten

Enhedslisten

Enhedslistens Pelle Dragsted gør politisk comeback ved at stille op til kommunalbestyrelsen på Frederiksberg. Partiet har en borgmesterpost i Københavns Kommune, men derudover har partiet ingen borgmesterposter i hovedstadsområdet.


  • Hovedfokus er København, fordi der er en reel mulighed for, at partiet bliver størst. Der er mange ting, der giver Enhedslisten gode forudsætninger for at blive størst. Det vil være en kæmpe sejr.

  • Der er også en mulighed for, at Enhedslisten kan blive næststørst på Frederiksberg med Pelle Dragsted. Det vil også være stort, men København er det, som det hele handler om.

Fransiska Rosenkilde, Alternativet

Alternativet

Siden 2018 har Franciska Roskenkilde være Kultur- og Fritidsborgmester i Københavns Kommune. I februar 2021 blev hun valgt som Alternativets nye politiske leder.


  • Alternativet er i opløsning, så hvis de får et eneste byrådsmedlem eller et medlem af borgerrepræsentationen, så vil det være en kæmpe overraskelse og sejr.

Billederne der brugt i grafikken ovenfor er taget af Nils Meilvang/Ritzau Scanpix, Philip Davali/Ritzau Scanpix, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix, Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix, Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix og Mathias Svold/Ritzau Scanpix.