Lukkede grænser holder narkotika ude: Flere misbrugere skal behandles for abstinenser

Der kommer lige nu færre illegale stoffer ind i Danmark, og derfor skal flere behandles for kraftige abstinenser

Uro i kroppen, åndenød, hjertebanken og indre spændinger. Det er nogen af de fysiske effekter af opioid-abstinenser, der psykisk også kan medføre angst og nedstemthed.

I den kommende tid så vil ovenstående ramme mange heroinmisbrugere, i takt med at adgangen til stoffer bliver sværere og sværere.

På grund af de lukkede grænser, så vil mængden af narkotika, der kommer ulovligt til Danmark, nemlig blive kraftigt begrænset.

Sundhedsstyrelsen vurderer derfor, at antallet af stofmisbrugere, der skal i behandling for abstinenser, vil stige markant.

- Sundhedsstyrelsen har på baggrund af udviklingen af covid-19-epidemien en formodning om, at stofscenen i Danmark vil ændres i den kommende tid, skriver Sundhedsstyrelsen i en række nye retningslinjer til læger den 24. marts, der normalt ikke håndterer patienter med stærke abstinenser.

quote Vores brugere siger, at især heroin er blevet svært at få fat på. Og den lille del der er tilbage på markedet, er typisk steget 30-40 procent i pris

Anne Kirstine Svanholt, Center for Rusmiddelbehandling

Mængden af illegale stoffer forventes i vid udstrækning at blive begrænset, men det er især de hårde stoffer, der forventes at skabe udfordringer for sundhedsvæsenet.

- Med viden om, hvorledes heroin transporteres til Danmark, har Sundhedsstyrelsen en formodning om, at der i de kommende uger vil være et behov for, at der kan abstinensbehandles både i det akutte beredskab på skadestuer og akutmodtagelser, i almen praksis og på rusmiddelcentrene, skriver Sundhedsstyrelsen videre.

Narkotika er steget i pris

På gadeplan er det for misbrugere allerede nu blevet sværere at opstøve flere stoffer.

- Vores brugere siger, at især heroin er blevet svært at få fat på. Og den lille del, der er tilbage på markedet, er typisk steget 30-40 procent i pris, siger Anne Kirstine Svanholt, der er områdechef for opioider og substitutionsbehandling på Center for Rusmiddelbehandling i København.

- Samme prisstigninger er der kommet for den substitutionsmedicin, der bliver solgt illegalt. Så markedet er allerede hårdt ramt, og noget tyder på, at det kommer til at blive meget værre, siger Anne Kirstine Svanholt.

Meldingerne fra stofmiljøet er, at trods færre stoffer og højere priser, så forløber tingene fortsat forholdsvist roligt omkring salgsmiljøet ved Halmtorvet og Istedgade. Men hvis udbuddet af hårde stoffer bliver endnu mindre, er det langt fra sikkert, at det vil fortsætte med at være roligt.

- Vi frygter at situationerne kan komme til at spidse til dernede, for så kan det let blive heftigt, siger Anne Kirstine Svanholt.

Opsøger nu misbrugere for at få dem i behandling

Fordi man godt ved, at der vil være færre stoffer i omløb den kommende tid, så er Center for Rusmiddelbehandling begyndt at lave opsøgende arbejde, for at få flere misbrugere til at starte et behandlingsforløb op, inden de ufrivilligt bliver ramt af abstinenser.

- Siden torsdag i sidste uge har vi gået rundt ude i miljøet for at gribe nogen af dem, der vil blive ramt af stofmangel i den kommende tid, siger Anne Kirstine Svanholt

- Og vi har faktisk allerede fået 14 nye til at begynde på medicinsk behandling, siger Anne Kirstine Svanholt.

quote Almindelige læger er typisk også meget langsomme til at trappe patienterne op i medicin. Begge dele gør, at de vil føle et større ubehag med abstinenslignende symptomer. De vil simpelthen ikke kunne finde ro

Anne Kirstine Svanholt, Center for Rusmiddelbehandling

Et succesfuldt medicinsk behandlingsforløb strækker sig over mange år. I gennemsnit er en misbruger tilknyttet Center for Rusmiddelbehandling i over otte år. Derfor har centeret løbende kontakt til 1.200 personer, der har været afhængige af heroin eller andre opioider.

- Vi har plads til alle de misbrugere, der er, så hvis flere vil benytte lejligheden til at blive clean, nu hvor det er svært at skaffe stoffer, så er de meget velkomne, siger Anne Kirstine Svanholt.

Frygter misbrugere kommer i behandling hos andre læger

Normalt er det netop hos de særlige misbrugscentre, at abstinensramte misbrugere vil få hjælp og behandling.

Men hvis de eksempelvis bliver smittet med coronavirus, så vil deres abstinensbehandling ske gennem eksempelvis den praktiserende læge eller på et sygehus, og det kan påvirke behandlingen.

- Fordi substitutionsmedicinen er meget farligt i for høje mængder, så ved vi af erfaring, at læger, der ikke er vant til misbrugsbehandling, ud fra et forsigtighedsprincip giver misbrugerne for små doser medicin, siger Anne Kirstine Svanholt.

- Almindelige læger er typisk også meget langsomme til at trappe patienterne op i medicin. Begge dele gør, at de vil føle et større ubehag med abstinenslignende symptomer. De vil simpelthen ikke kunne finde ro, siger Anne Kirstine Svanholt.

Fordi misbrugere forsøger at skaffe stoffer på det ulovlige marked, hvor sælgerne har kontakt til mange ugen god hygiejne, så vil de være særligt udsat for at blive smittet med coronavirus.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik