Luftforureningen stiger i København

Trods politiske løfter om at mindske luftforureningen stiger forurening med skadelige gasser i København.

Danmark kommer ikke til at leve op til løfterne om at komme under grænserne for den sundhedsskadelige gas NO2 (kvælstofdioxid) for samtlige gadestrækninger i 2015.

Det viser nye tal fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE), der onsdag fremlægges på en konference på Christiansborg arrangeret af Det Økologiske Råd, skriver Politiken.

Faktisk er forureningen med kvælstofdioxid steget på nogle gadestrækninger. For eksempel er forureningen steget med 15-20 procent på H.C. Andersens Boulevard i København.

Red Søerne: Danmark har forsømt at beskytte folkesundheden

Det er nu medvirkende til, at borgergruppen Red Søerne indklager staten for Folketingets Ombudsmand.

- De skrappe miljøzoner med begrænsning af ældre, forurenende person- og varebiler i Berlin og andre tyske byer viser, at det kan lade sig gøre at få luftforureningen nedbragt markant, siger formanden for Red Søerne, Søren Thorborg, til Politiken.

- Danmark har forsømt at indføre tilsvarende regler for at beskytte folkesundheden. Derfor klager vi, tilføjer han.

Borgergruppen fremhæver, at skadelige partikler og gasser fra trafikken betyder, at der ifølge Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet hvert år dør omkring 300 borgere tidligere end ellers.

Forureningen er især skadelig for folk med astma og andre luftvejsproblemer, men øger også risikoen for blandt andet kræft, hjertesygdomme og indlæringsproblemer hos børn.

Red Søerne ville have klaget allerede for et år siden, men så lovede miljøminister Ida Auken (SF), at hun ville etablere skrappe Ren Luft-zoner kort efter nytår.

Det skete ikke, og nu er Ren Luft-zonerne endnu en gang blevet udsat og er ikke med i regeringens lovkatalog for efteråret.

Ifølge Ida Auken er det for vanskeligt at finde nogle effektive virkemidler, der ikke generer borgere og erhvervsliv alt for meget.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere