Luften siver ud af boligboblen i København

Nye tal fra ejendomsmæglerkæden Home viser at priser på ejerlejligheder er faldet tre måneder i træk. Risikoen for en boligboble ser ud til at aftage.

Boligejere har længe spurgt sig selv om de har betalt for meget for deres ejerlejlighed - især på Frederiksberg og i København, hvor priserne er steget støt det sidste år. Frygten for en boligboble blev sat i gang af Steen Bocian, Danske Banks cheføkonom, da han tidligere i år råbte vagt i gevær.

Prisfeste i København er bremset op, viser altså de nye tal fra Home. Prisfaldet skyldes både lavere priser på projektlejligheder og en faldende pris på ældre boliger, det skriver Berlingske Business i dag.

Berlingske Research har i samarbejde med Steen Bocian sammenlignet udviklingen på en række økonomiske tandhjul over de seneste tre år med den tilsvarende periode op til finans- og boligkrisen i 2008.

Og her finder cheføkonomen det stærkeste argument imod, at der findes en boligboble, i udviklingen i boligbelåningen. Den steg nemlig voldsomt frem mod finanskrisen og endda i de efterfølgende år.

Lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet Morten Skak har også kigget tallene igennem, og han peger på, at renten var stigende under opbygningen af den seneste boligboble, og det var blandt andet den fortsatte stigning, der var med til at prikke hul og lukke luften ud i form af markante prisfald.