Luften er stadig for beskidt i 2015

Danmark kan alligevel ikke opfylde EU's krav om lavere luftforurening i 2015, som vi ellers har lovet kommissionen.

En endnu ikke offentliggjort rapport fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) konkluderer ifølge Politiken torsdag, at forureningen seks steder i København stadig vil ligge over grænseværdien for kvælstofdioxid, NO2.     
»Undersøgelserne viser, at der skal gøres en yderligere indsats for at kunne overholde grænseværdien i 2015«, siger rapportens hovedforfatter, projektleder Steen Solvang Jensen fra DMU, til Politiken.

      NO2 nedsætter lungefunktionen og lungernes modstandskraft mod infektioner. Den er skadelig for os alle sammen, men rammer især landets astmatikere og bronkitispatienter.

      Danmark skulle have overholdt NO2-grænseværdierne allerede i 2010, og en EU-retssag truede, skriver Politiken. Den fik Miljøministeriet i første omgang afværget ved her i foråret at søge om udsættelse med henvisning til en rapport fra Cowi, som viste, at man ville overholde kravene i 2015. Men Cowi har ifølge Politiken lavet sine beregninger ud fra målestationer, som ifølge de nyeste trafikdata ikke længere hører til de mest forurenede steder i København, for eksempel H.C. Andersens Boulevard over for Tivoli.

      DMU har derimod beregnet på H.C. Andersens Boulevard længere oppe mod Søerne og andre steder, hvor luftforureningen frem mod 2015 vil være helt i top. Men de beregninger har Miljøministeriet ikke med i sin ansøgning om udsættelse.

      »Danmark har søgt udsættelse på fejlagtigt grundlag. Det er simpelthen pinligt ud over alle grænser«, siger civilingeniør, ph.d. Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd, til Politiken. Rådet har netop sendt en klage til EU-kommissionen over Danmarks forsøg på at få udsættelse.

      Miljøminister Karen Ellemann (V) sætter dog nu gang i en ny undersøgelse som følge af DMU's nye tal.

      »Beregningerne er meget usikre, så jeg vil godt have, at vi måler på langt flere veje i København, før vi overvejer, om der er brug for yderligere tiltag. Derfor har jeg netop bedt Miljøstyrelsen om at måle luftforureningen for kvælstofdioxid på de pågældende seks gader og fire øvrige i København. Først når de resultater er på plads, ved vi, om der er et reelt problem«, siger ministeren i et mailsvar til Politiken.

      EU-kommissionen er ved at behandle Det Økologiske Råds klage og forholder sig først til rapporter, når de er officielle. Men professor i miljøret på Københavns Universitet Peter Pagh vurderer, at EU vil se med stor alvor på sagen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

tomme tog

Rejsende kan ikke få plads trods halvtomme tog - pladsbilletter bliver ikke brugt

politi 112 politibil

Stort fald i kriminalitet begået af indvandrere i nordsjællandsk kommune

lynetteholm

Nu skal eksperter udrede fakta om Lynetteholm-projekt for politikerne

david pedersen

Interesseorganisation for anbragte oplever hårdhændede metoder flere steder

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere