Løkke klar med dødsstød til regionerne

Statsministeren fremlægger fredag en plan, der skal afskaffe landets fem regioner i løbet af de næste to år, skriver Berlingske.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil på Venstres sommergruppemøde fredag præsentere en plan for hurtig afskaffelse af Danmarks fem regioner, erfarer Berlingske. Regionerne skal være væk inden det planlagte regionsrådsvalg i 2013, og regeringen vil derfor indkalde til politiske forhandlinger om, hvordan landets sygehuse fremover skal drives. På forhånd er der opbakning til et opgør med regionerne fra de øvrige partier i den borgerlige blok.
      »Hvis Venstre allerede har tanker om, hvordan en ændring rent faktisk kan se ud, så vil det jo bare gøre, at vi kan rykke hurtigt hen over brættet,« siger en begejstret Kristian Thulesen Dahl, der er gruppeformand for Dansk Folkeparti til Berlingske.
      De fem regioner med folkevalgte regionsråd har kun drevet landets sygehuse siden 2007, da regeringen og Dansk Folkepartis kommunalreform trådte i kraft, men ifølge Venstre er deres opgave med at fastlægge fremtidens mere centralistiske sygehusstruktur med supersygehuse løst. Nu handler det om driften, og her vil Venstre i valgkampen tordne mod de fire socialdemokratisk ledede regioner, erfarer Berlingske. Venstremanden Carl Holst, der er formand for den femte region, Syddanmark, er skeptisk, fordi han føler, at regionerne har været en succes.
      »Jeg synes, det har en kant af, at man tror, man kan løse alle problemer i det danske samfund ved at nedlægge regionerne. Men hvis man tror det, har man misforstået noget,« siger han.
      Liberal Alliance og de Konservative har længe ønsket at afskaffe regionerne og lægge sygehusdriften direkte ind under staten.
      »Det er da fantastisk. Vi synes, regionerne har været en fejlkonstruktion fra starten, så det er fint, hvis Venstre nu også ser det sådan,« siger de Konservatives gruppeformand, Carina Christensen, der nu vil have nedsat en hurtigt arbejdende ekspertgruppe, der skal komme med bud på, hvordan sygehusene fremover skal ledes.
      Socialdemokraterne og SF er imod en afskaffelse af regionerne. Peter Munk Christiansen, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, tvivler på, at sygehusdriften vil blive bedre af at afskaffe regionerne.
      »Der er selvfølgelig skavanker ved regionerne, men jeg føler mig ikke overbevist om, at det er muligt at finde en bedre løsning,« siger han til Berlingske.
      De borgerlige partier har ikke hidtil været enige om, hvorvidt sygehusene fremover skal samles i sygehusfællesskaber, og hvorvidt der skal indføres bestyrelser eller ledelser, der udpeges direkte fra Christiansborg.

      Redaktionel kontakt:
      Berlingske

      **** DETTE STOF ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF ANDRE ****
      //Betingelser for aflevering til Ritzaus citattjeneste:
      - Stof på Ritzaus citattjeneste er udsendt på ansvar af det citerede/afsendende medie.
      - Stof til Ritzaus citattjeneste skal afleveres som færdigredigeret citathistorie (inkl. kildehenvisning) i en sådan form, at Ritzaus abonnenter frit og uredigeret kan anvende hele teksten med kildehenvisning.

      Deeplink i Citattjenesten:
      Afsendermedier kan henvise til den indtastede artikel eller artikelkompleks på eget site ved nederst i brødtekstfeltet at indtaste link/URL (f.eks.: Læs mere på http://www.XXmedie.dk/artikelXX )
      Modtagermedier opfordres til at bringe linket ifm. publicering på digitale platforme.

      //Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus citattjeneste:
      - Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.
      - Et citat må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.
      - Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie citatet kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der anvender materialet - også hvor afsender måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved aflevering.
      - Ritzau må ikke krediteres for citatet eller angives som kilde.
      - Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Lynetteholm

Lynetteholm rykker tættere på: Forhastet proces, mener kritikere

Ulla ved rampe_SpOs_H

playInstitut for Menneskerettigheder: København blandt de dårligste i Europa

vandmasser domus vista

playSe de vilde billeder: Sådan så det ud, da sprængt vandrør oversvømmede højhus

Cityringen

playBeboere plages af støj fra metroen – nu skal der sættes ind med tre tiltag

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere