Lokalt valgte Folketingsmedlemmer: "De tror her er guld og grønne skove"

Lokalt valgte Christiansborgpolitikere vil stoppe pengestrømmen ud af hovedstadsområdet. De kræver stop i den kommunale udligning.

Selvom der i hovedstadsområdet er flere sociale problemer end resten af landet, så skal der betales 14 milliarder i kommunal udligning. Nu kræver flere lokalt valgte MF'ere stop i udligningen. Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Folketingspolitikere på tværs af partiskel går nu sammen for at styrke hovedstadsområdet i udligningskampen.

Samlet betaler kommunerne omkring København 14 milliarder kroner i kommunal udligning til resten af landet. Borgmestrene har derfor lavet samarbejdet "Stop Forskelsbehandlingen", hvor de gør opmærksom på nogle af de områder, hvor de mener, at hovedstadsområdet er dårligere stillet end resten af landet.

00:25

Sådan virker den kommunale udligning:

Luk video

Større sociale behov i Hovedstadsområdet

På TV 2 Lorry har vi valgt at sætte fokus på et par af de områder, som "Stop forskelsbehandlingen" fremhæver.

Ifølge hovedstadskommunernes samarbejdsorganisation har mange kommuner i hovedstadsområdet større sociale problemer end kommunerne ude i landet.

Faktisk bor 60 procent af borgerne i kommunerne omkring København i en kommune, der har et større socialt behov end landsgennemsnittet. På landsplan er det tal på 45 procent.

MF'er: Udligningsstop nu! 

Vi har samlet et par folketingspolitikere, som er valgt her i hovedstadsområdet: Ida Auken (Rad. V), Martin Geertsen (Venstre), Mette Abildgaard (Kons.) og Søren Søndergaard (Enhedsl.).

Vi vil høre, hvad de tænker om, at de penge, der bliver betalt i udligning, strømmer ud i landet, samtidig med at borgerne har et større rådighedsbeløb uden for København.

Martin Geertsen, Venstre:

- Jeg synes som minimum, der er behov for et udligningsstop. Jeg kan godt være lidt bekymret for, hvad der kommer til at ske, når vi skal til at lave udligningssystemet om her på den anden side af et valg.

Martin Geertsen vil indføre et udligningsstop. Foto: Morten Raarup / TV 2 Lorry

Mette Abildgaard, Konservative:

- Der er sådan et billede af at i Nordsjælland, der er vi rige, og der er guld og grønne skove alle vegne, og derfor kan man bare øge udligningen.

Mette Abildgaard mener, at fok har en opfattelse af Nordsjælland som et sted , hvor der kun bor rige mennesker. Foto: Morten Raarup / TV 2 Lorry

Ida Auken, Radikale Venstre:

- Det kan jo være, at hvis vi får et retfærdigt udligningssystem, at folk opdager at København har et problem med nogle socialt udsatte, som ikke rigtig er med. Håbet er jo, at vi kan lave nogle retfærdige principper, som kan få hele landet til at hænge sammen.

Ida Auken håber, at resten af landet får øjnene op for, at der er mange socialt udsatte i Hovedstadsområdet. Foto: Morten Raarup / TV 2 Lorry

Søren Søndergaard, Enhedslisten:

 -  Den eneste måde vi kan få en reform igennem, det er, hvis vi siger: Ingen kommuner, heller ingen kommuner i hovedstadsområdet, skal betale mere i udligning fremover. Lad os fire blive enige om, at vi ikke stemmer for en aftale, der betyder, at kommuner i Hovedstaden skal betale mere i udligning.

Søren Søndergaard er klar til at lave en aftale, om at ingen kommuner skal betale mere i udligning. Foto: Morten Raarup / TV 2 Lorry


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik