Lokale lister overrasker

»Ny madordning«, »Fjordlisten«, »Folkelisten«. Kært barn har mange navne, og i alt opstiller tilsammen 30 forskellige lokallister ved kommunalvalget i de 11 nordsjællandske kommuner den 19. november i år.

I 2009 var der i de samme kommuner 19 lokallister opstillet. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Det er en klar fremgang, selv om lokallisterne fra flere sider ikke blev spået mange leveår efter kommunalreformen i 2007.

- Så i forhold til forventningen, er det overraskende, at der er så mange lister opstillet, siger professor Jørgen Elklit fra Aarhus Universitet til Frederiksborg Amts Avis.

Han både forsker og underviser i valg og vælgeradfærd og er bl.a. også medforfatter til et afsnit om lokallister i en analyse af kommunalvalget i 2009.

- Og det at der er mange lister opstillet, det betyder ikke, at de får mange stemmer og mange mandater, siger Jørgen Elklit til avisen.

Lokallisternes andel af stemmerne er dalet gradvist fra 8,2 procent af stemmerne ved valget i 1997 til et lavpunkt på 4,4 procent af stemmerne ved valget i 2009.

Helsingør Kommune fører an ved det forestående kommunalvalg med hele otte lokallister, bl.a. forældrene til det meget omtalte »garage-barn«, der blev tvangsfjernet sidste år under stor mediebevågenhed.

En del af lokallisterne har særlige lokale enkeltsager og ønsker alternativer til de etablerede partier. Det gælder bl.a. i Halsnæs Kommune, hvor Lokallisten Halsnæs har sat sig for at aflyse præsidentvalget mellem borgmester Helge Friis (S) og udfordreren Steen Hasselriis (V).

- I debatten fremgår det, at der kun er de to muligheder mellem rød og blå. Det mener Lokallisten ikke er borgernes ønsker, siger listens spidskandidat Per Jensen til Frederiksborg Amts Avis.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere