Lokalaviser kæmper: Små lokalsamfund risikerer at blive overset

Læsertal dykker, flere aviser har skåret ned, og mange siger "ugeaviser - nej tak". Men lokalaviserne har stor betydning for vores lokalsamfund, lyder det fra medieforsker.

- Jeg tror, lokaljournalistik er vigtig som aldrig før. 

Sådan siger Dorthe Carlsen, der er ansvarshavende chefredaktør i Hovedstadens Mediehus, der laver bydelsaviser i København. 

Både her og på andre lokale ugeaviser er ambitionerne store.

Alligevel er der flere udfordringer, som det fremgår af nedestående faktaboks.

FAKTA

Mediosociolog Søren Schultz Jørgensen peger på flere udfordringer for lokaljournalistikken, hvor både internettet og nichemedier kvæler lokalaviserne.

Det svigtende annoncesalg tvinger aviserne i knæ, og læserne kan få meget af det lokale indhold andre steder end i avisen - på internettet. 

quote Der får man det, man kalder nyhedsørkener eller medieørkener, hvor der simpelthen er store pletter på landkortet, hvor der ikke er nogen journalister til stede.

Søren Schultz Jørgensen, mediesociolog

- Det, der er problemet, er, hvis nogle bestemte typer af medier bliver så svækkede, at de ikke er til stede. Der kan der jo opstå det, som er et meget stort problem i USA og efterhånden også i England og Sverige; at vi ikke har en journalistisk dækning eller nogen, der beskæftiger sig med små samfund, forklarer Søren Schultz Jørgensen og fortsætter:

- Der får man det, man kalder nyhedsørkener eller medieørkener, hvor der simpelthen er store pletter på landkortet, hvor der ikke er nogen journalister til stede. Og så bliver det faktisk et demokratisk problem.

Søren Schultz Jørgensen har en ph.d. i mediesociologi og er forfatter til en lang række analyser og udgivelser om journalistik og nyhedsmedier
Søren Schultz Jørgensen har en ph.d. i mediesociologi og er forfatter til en lang række analyser og udgivelser om journalistik og nyhedsmedier
Foto: Sofie Gauger - TV 2 Lorry

Men er det bare et 'worst case scenario' - eller noget, som er realistisk?

- Det er jo et godt spørgsmål, om det i virkeligheden kan udvikle sig så dramatisk i Danmark, som det kan i andre lande. Det er ikke til at sige. Men man kan i hvert fald konstatere, at når lokaljournalistikken er den mest kriseramte medietype, og der bliver lukket aviser - så er det ikke bare et dommedagsscenarie, men realistisk, at steder i Danmark kommer til at mangle medier, der beskriver, hvad der sker omkring dem.

Chefredaktør: Vi flytter med brugerne

Mere optimistisk er man dog hos Hovedstadens Mediehus.

Lone Carlsen
Lone Carlsen
Foto: Sofie Gauger - TV 2 Lorry

Foreholdt de dystre statistikker fra medieforskeren svarer chefredaktøren:

- Det er klart, at det gør, at man får endnu mere lyst til at lave de rigtige, relevante og vigtige historier i vores bydele. Og det gør selvfølgelig også, at vi kigger andre steder hen. Vi ved jo godt, der er mange, der bruger mobilen til at få nyheder på.

quote Om læsertallene går lidt op eller lidt ned, det bruger jeg ikke en masse kræfter på. Jeg bruger en masse kræfter på de læsere, der er her, og de kilder, som jeg har.

Dorthe Carlsen, ansvarshavende chefredaktør, Hovedstadens Mediehus,

Derfor satser de københavnske lokalaviser også stort på at lægge deres indhold ud på hjemmesiden minby.dk og ikke mindst på Facebook. Med succes, ifølge Dorthe Carlsen. 

- Om læsertallene går lidt op eller lidt ned, det bruger jeg ikke en masse kræfter på. Jeg bruger en masse kræfter på de læsere, der er her, og de kilder, som jeg har. Og jeg er ikke i tvivl om, at vi har en enorm betydning og en enorm relevans, lyder det fra journalisten René Mølskov, der dækker Vesterbro.

Skal skabe glæde og stolthed

Et hyppigt kritikpunkt er, at lokaljournalisterne ikke laver nok kritiske historier.

- Det synes jeg slet ikke er en kritik, der er retfærdig - i hvert fald ikke på de københavnske aviser, mener René Mølskov. 

René Mølskov
René Mølskov
Foto: Sofie Munk Gauger

Og der er en anden rolle, der er ligeså vigtig som at være den kritiske vagthund, supplerer chefredaktøren.

- Det er jo at skabe fællesskab - eller at skabe glæde og stolthed ved det lokalsamfund, vi er en del af. 

Fokus på vores lokalaviser

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere