Lokal aktivering har positiv effekt for udsatte ledige

På Vesterbro i København er grønne plankeværker og frodige blomsterbede lig med en en ny måde at aktivere udsatte kontanthjælpsmodtagere på. Det skriver Avisen.dk.

'Vesterbrobyggerne' er et nyt projekt, der gennem et særligt fokus på lokalmiljøet får flere udsatte ledige ud på arbejdsmarkedet.

Det er frivillligeorganisationen Settlementet, der står bag projektet, der ifølge forstander Jakob Tamsmark er en mere personlig måde at tilbyde aktivering til de udsatte.

"Det her projekt viser, at der godt kan være alternativer til de her store, meget stive systemer, som en stor del af den hidtidige aktiveringspolitik har koncentreret sig omkring," siger han til Avisen.dk

Lokal aktivering skaber motivation

Tidligere skulle borgerne på aktiveringskurser på for eksempel Amager eller udenfor København, men nu bliver alt aktivering i det nye projekt holdt i lokalområdet på Vesterbro. Og det er der en god grund til.

En af de nye ideer i projektet er, at aktiveringen skal foregå i lokalmiljøet.

Når en borger maler plankeværket op til det nye metrobyggeri, kan han hver dag se frugten af sit arbejde. Det kan ifølge Jakob Tamsmark give mening for borgere, der ellers var skeptiske i forhold til arbejdsmarkedet.

Målet for projektet er at borgerne skal ud i virksomhedspraktik. Men inden de når så langt, kan de udover at få mentorstøtte blive tilknyttet nogle af Settlements egne initiativer, som cafeen 'Sonja'.

Her kan de blandt andet kan lære at lave fire slags mad, blandt andet æggesmovs, og prøve kræfter med at drive en cafe. Det hele foregår i deres eget tempo.

40 tilknyttede Vesterbro-borgere

40-årige Bibi Hansen er én af de kontanthjælpsmodtager, der arbejder på cafeen, og hun er meget positiv over projektet:

"Det har været fantastisk. Jeg startede herude i april måned, og jeg har aldrig før prøvet at rykke mig så meget, på så kort tid. Jeg har en dårlig hukommelse, så jeg er nødt til at være længe ved nogle ting før det sætter sig fast, og her har jeg mulighed for at gøre det i mit tempo," siger hun til Avisen.dk.

Bibi er en af de 40 tilknyttede Vesterbrobyggere, der har oplevet en anden slags aktivering, hvor pisk og smæl er byttet ud med forståelse og vurdering af den enkeltes situation.

Settlementets fleksible aktivering er en del af den nye linje, som regeringen har lagt op til i aktiveringsindsatsen. For Jakob Tamsmark er håbet, at den kan blive en del af fremtidens aktiveringsindsats:

"Man skal jo passe på med at konkludere på et eksperiment, som er få måneder gammelt, men jeg er sikker på, at det her kan være et element i fremtidens aktivering," siger han til Avisen.dk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik