Lockout: Indvandrere risikerer at miste statsborgerskab

Lockouten kan potentielt medføre, at tusindvis af indvandrere får blankt nej til dansk statsborgerskab.

Den igangværende lockout er en sand katastrofe for de tusindvis af indvandrere, der lige nu forsøger at få dansk statsborgerskab ved at tage den krævede danskprøve.

I alt bliver 3700 sproglærere forhindret i at give indvandrerne de fornødne sprogkundskaber, der kræves for at bestå danskprøven.

- Lockouten er et katastrofalt afbræk af undervisningen, fordi det læringsmæssigt sætter indvandrerne utrolig langt tilbage. I allerværste fald kan det betyde, at de bliver sendt hjem, siger formanden for Uddannelsesforbundet, Hanne Pontoppidan.

Hun vurderer, at omkring 10.000 indvandrere bliver ramt af lockouten.

I gennemsnit får indvandrere mellem 9 og 16 timers undervisning om ugen

Det har tidligere været fremme, at afholdelsen af de danskprøver, der finder sted i slutningen af maj, stadig vil finde sted, fordi sprogskolernes tilsynsførende og censorer ikke er omfattet af lockouten.

Men selve undervisningen op til prøven vil altså blive aflyst som følge af lockouten af blandt andre landets sproglærere.

- I gennemsnit plejer indvandrerne på danskkurser at få mellem 9 til 16 timers undervisning om ugen. Så de bliver sat massivt tilbage sprogligt under denne konflikt, siger Hanne Pontoppidan.

Indvandrere skal have bestået danskprøven for at blive optaget på uddannelse

Børne- og uddannelsesminister Christine Antorini (S) har tidligere forsikret, at landets skoleelever ikke bliver forsinket i deres uddannelsesforløb under lockouten.

Den samme form for lovning har Hanne Pontoppidan dog ikke fået på indvandrernes vegne. Og det kan ligeledes få voldsomme konsekvenser for gruppen, understreger formanden for Uddannelsesforbundet.

- Indvandrere skal have bestået danskprøven for at blive optaget på en uddannelse. Så hvis danskprøven eksempelvis bliver udsat til efteråret, risikerer mange at skulle vente op til et halvt år, inden de igen kan søge om optagelse på en uddannelse.

Det er Uddannelsesforbundets håb, at politikerne når frem til en holdbar løsning på problemet, så de indvandrere, der skal til danskprøve i slutningen af maj, ikke kommer i klemme.

- Det eneste, vi kan gøre lige nu, er at begræde situationen. Jeg ville have ønsket, at vi ikke var havnet i denne situation, slutter Hanne Pontoppidan.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik