Lise fik sklerose i 2012: På lørdag løber hun 100 kilometer

45-årige Lise Friis løber 100 kilometer fra København til Kronborg og tilbage igen på lørdag for at samle ind til Scleroseforeningen.

Lise Friis har sklerose. Det har hun haft siden 2012. Siden er hun begyndt at løbe en hel del.

På lørdag skal hun ud og løbe en tur på 100 kilometer.

- Det lyder mærkeligt og atypisk for en med sklerose, det kan jeg da godt se, siger Lise Friis til TV 2 Lorry.

Fra Den lille Havfrue på Langelinie til Kronborg og så tilbage igen til Den lille Havfrue. Sådan lyder den 100 kilometer lange rute, som Lise Friis skal ud på i forbindelse med MS RUN – et løb arrangeret af Scleroseforeningen.

Lise Friis lider af en type sklerose, der er kendetegnet ved sygdomsangreb, såkaldte ”attaks”. Første attak efterlod hende lam fra taljen og ned og midlertidig blind. I forbindelse med genoptræning på løbebånd opdagede hun, at løb havde en positiv effekt på hendes sygdom.

quote Hvis jeg kun løber 5-10 km om dagen, kan jeg mærke, jeg får smerter og spasmer.

Lise Friis

- Siden har jeg skruet voldsomt op for løbetræning, siger hun.

Det er nærmest en underdrivelse. Sidste år løb hun 165 maratonløb og slog den daværende rekord. På ugebasis skal hun i hvert fald op på 160 kilometer, forklarer hun.

- Det er med til at holde sygdommen nede for mig. Hvis jeg kun løber 5-10 km om dagen, kan jeg mærke, jeg får smerter og spasmer.

FAKTA: MS RUN 100

Løbet starter ved Den lille Havfrue lørdag d. 3 marts kl. 8. MS RUN 100 er et velgørenhedsløb til fordel for Scleroseforeningen. Her skal deltagerne på hvert hold fordele 100 kilometer i mellem sig og tilbagelægge distancen på max. 10 timer fordelt på fem etaper. Alle deltagere samler penge ind til forskning i sclerose gennem et kilometersponsorat.

Skævt ben og fejl på balanceevnen

Men det er ikke altid, hendes løbeture går strygende. Det er faktisk sjældent. Sklerosen har gjort, at hendes venstre ben er skævt.

- Så falder jeg ret meget. Mine ben er fyldt med sår, for jeg falder ret tit, forklarer Lise Friis.

- Men den største skade fra sklerosen er en nerveskade på balanceevnen. Hvis jeg vender mig hurtigt, så bliver jeg svimmel og falder. Når jeg bliver presset meget, begynder jeg at kaste op på grund af skaden på mit balancecenter. Og nogle gange mister jeg simpelthen bare forbindelsen til mine ben, siger hun.

Lise Friis’ 100 kilometer-forsøg har indtil videre indsamlet over 25.000 kroner til Scleroseforeningen. 

Lise Friis løb 165 maratoner sidste år og slog rekorden for flest på et år. Torsdag eftermiddag løber hun endnu en maraton som opvarmning til 100 kilometer-turen på lørdag. (Privatfoto)
Lise Friis løb 165 maratoner sidste år og slog rekorden for flest på et år. Torsdag eftermiddag løber hun endnu en maraton som opvarmning til 100 kilometer-turen på lørdag. (Privatfoto)

Varmer op med fyraftensmaraton

Torsdag eftermiddag varmede hun op til 100 kilometer-turen ved at løbe hendes maraton nummer 307. En fyraftensmaraton, som hun kalder det.

- Lige nu tænker jeg, at kulden gør det til en stor udfordring. Jeg tager det som en fantastisk oplevelse.

- Det bliver hårdt, men når det bliver rigtig hårdt, har jeg det med at tænke ”get over it” og ligesom sige til mig selv, at jeg skal løbe, til jeg når i mål. Men det bliver hårdt, specielt i kulden, hvor mine led kommer til at gøre ondt.

Den seneste tid har hun trænet benhårdt i at løbe hver kilometer på lige præcis fem minutter og 45 sekunder. Det er nemlig det tempo, hun kan holde over distancen på 100 kilometer.

Med tisse- og spisepause regner hun med, at turen vil tage under 10 timer. Det må under ingen omstændigheder tage over 10 timer, understreger hun – nok mest over for sig selv.

- Jeg kan, fordi jeg tvinger mig selv til at gøre det. Selv hvis jeg falder, fordi der i et splitsekund ikke er forbindelse til mine ben, siger hun og fortsætter:

- Men så skal jeg bare hanke op i mig selv og komme videre. Hvad er alternativet? Stoppe? Aldrig.

Herunder kan du se den rute, Lise Friis skal tilbagelægge lørdag:

 


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Sport

Kampsportens hus

Her slår og sparker folk på hinanden - og det er faktisk meningen

playVærtshusleg er blevet til rigtig sport: En kamp kan tage et sekund

Rasmus Augustesen0

Pengemænd, protester og boykot stopper ikke Rasmus – nu kæmper han for at samle Brøndby-fans igen

VM i Hafnia-hallen

playTusinder deltog i VM-fest i Hafnia-hallen, mens Qatar-kritik for en tid forstummede


Lorryland


Forsiden lige nu

Se flere