Ledigheden stiger for anden måned i træk – disse hovedstadskommuner rammes især

Der er i øjeblikket 131.700 ledige registrerede. Det svarer til 4,6 procent af arbejdsstyrken. Hovedstadskommuner har oplevet den største stigning siden coronapandemiens indtog.

Antallet af ledige steg med 3800 personer i februar måned, hvor store dele af Danmark var lukket ned. Det er anden måned i træk, at ledigheden stiger.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Med stigningen er antallet af registrerede ledige på landsplan lige nu 131.700, hvilket svarer til 4,6 procent af arbejdsstyrken.

Det er 1,0 procentpoint mere end for et år siden, hvor ledighedsprocenten var 3,6 lige inden coronapandemien for alvor sparkede stolen væk under samfundet.

Til gengæld viser de nyeste tal, at ledighedsprocenten er noget lavere end i maj måned sidste år, hvor tallet nåede en hidtidig top på 5,5 procent.

Hvad dækker tallene over?

Tallet dækker over ledige på dagpenge, kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse, som er klar til at tage et job. Det gælder også folk, der er i aktivering.

Nedlukning har ført til stigning

Ifølge Danske Banks cheføkonom Lars Olsen er nedlukningen årsagen til, at ledigheden er stigende. Det siger han til Ritzau.

- Det er altså tydeligt, at den nye omgang nedlukning, der begyndte i december, igen har sendt arbejdsløsheden opad. Det er også tydeligt, at den i høj grad har ramt folk med en løsere tilknytning til arbejdsmarkedet.

- Det ser altså ud til, at de fleste af dem, der har mistet jobbet, har været studerende og andre uden mulighed for at få hjælp som arbejdsløse, siger han i en kommentar.

Hovedstadskommuner rammes hårdere

Ser man geografisk på ledigheden, står det klart, at især hovedstadsområdet er ramt.

Siden februar sidste år er de kommuner, som har oplevet de højeste stigning i ledigheden, alle beliggende i Region Hovedstaden.

Tårnby Kommune topper med en stigning i ledigheden på 2,3 procentpoint. Herefter følger Brøndby (2,1), Ishøj (1,9), Dragør (1,8), København (1,8) og Rødovre (1,8).

Den forholdsvis større stigning i ledigheden i netop disse kommuner skal især kædes sammen med turisme, vurderer Dansk Erhvervs seniorøkonom Kristian Skriver i en skriftlig kommentar til dagens tal.

- Den store stigning i netop hovedstaden skyldes, at det er her, hvor turisme- og oplevelseserhvervene fylder mest. Virksomhederne i turisme- og oplevelseserhvervene er dem, der står i første række, når der indføres restriktioner.

- Dertil betyder rejserestriktionerne, at der fortsat er meget få udenlandske turister i Danmark. Det ser vi særligt i Tårnby kommune, hvor nedgangen i luftfarten har ført til massiv stigning i ledigheden, lyder det fra seniorøkonomien.

Ledigheden kan falde i takt med genåbning

Billedet af Danmark med flere og flere ledige kan dog se anderledes lyst ud, næste gange Danmarks Statistik offentliggør tal.

For ifølge en opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet, der opgør antallet af ledige på daglig basis, er ledigheden faldet i marts, efter at dele af landet er blevet genåbnet. Det skriver Ritzau.

Det gælder for eksempel størstedelen af butikkerne i detailhandlen, som var nedlukket i slutningen af december og januar og februar.

Men tallene fra henholdsvis Danmarks Statistik og Beskæftigelsesministeriet kan dog ikke sammenlignes én til én.

Det skyldes blandt andet, at Beskæftigelsesministeriets tal ikke er korrigeret for sæson - altså at der for eksempel er mindre at lave om vinteren for dele af byggebranchen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik