Leder i Forsvaret frikendt for bestikkelse

To tidligere ansatte i forsvarets rejsekontor fik milde domme i alvorlig sag om bestikkelse, mandatsvig og embedsmisbrug.

Den tidligere chef for forsvarets rejsekontor Mogens Thrane kunne onsdag i Københavns Byret ånde forholdsvis lettet op, da han blev frifundet for alvorlige anklager om bestikkelse.
      Dog blev han idømt seks måneders betinget fængsel for mandatsvig og embedsmisbrug i forbindelse med administrationen af forsvarets penge. Desuden har Bagmandspolitiet mulighed for at indbringe bestikkelsesspørgsmålet for landsretten.
      Bagmandspolitiets anklager Niels Pallesen mente, at Thrane i sin tid som afdelingsleder forsøgte at opnå bestikkelse. Det skulle ske ved at få rejsebureauet Carlson Wagonlit til at oprette en hemmelig konto, som kun Thrane og hans nærmeste underordnede kendte til.
      Det nægtede Wagonlit-direktør Sophie Hulgard dog at gå med til. Hun underrettede i stedet Thranes chef, og så begyndte sagen at rulle.
      Den hemmelige konto skulle fyldes med penge fra en rabatordning i forbindelse med køb af rejser. Jo flere rejser, forsvaret købte, desto flere penge ville man få i rabat fra det kreditkortfirma, som forsvaret benyttede. Og de penge ville Mogens Thrane gerne have råderet over.
      Men for at der skulle være tale om egentlig bestikkelse, så mente byretten, at det også skulle have ligget i luften, at Wagonlit skulle have en del af kagen. Og det gjorde der ikke.
      - Beløbene var helt legale, kontoen var helt legal. Der lå ikke i forsøget på at få den placeret noget om, at rejsebureauet kunne få noget ud af det. Og for at det skal være bestikkelse, så skal der være tale om noget for noget, sagde retsformand Per Holkmann Olsen ved domsafsigelsen.
      Den hemmelige konto havde eksisteret før. Inden 2009 samarbejdede forsvaret med rejsebureauet ViaTravel, og her var det sådan en konto, som kun Mogens Thrane og hans underordnede kendte til.
      Pengene blev brugt på en stribe private rejser og på at betale en form for studieture for de ansatte i forsvarets rejseafdeling. Byretten vurderede, at i tilfældet omkring de private rejser var der begået en forbrydelse.
      Mogens Thrane blev derfor idømt et halvt års fængsel for både mandatsvig og embedsmisbrug. Han er aldrig straffet, og han er 65 år gammel. Blandt andet derfor blev dommen gjort betinget.
      Også Thranes underordnede, som spillede en mindre rolle i sagen, blev dømt. Han fik en betinget dom uden straffastsættelse, hvilket er den mildeste form for betingede dom, der findes.
      Både Thrane og hans underordnede overvejer nu, om sagen skal ankes til Østre Landsret.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

mette frederiksen dukke afbrændt

playFire personer mistænkes for afbrænding af statsministerdukke

Politibil nat

Politiet lukker fest og sigter 31 personer

25_seconds

playPoliti kalder sag om afbrændt Mette Frederiksen-dukke for "alvorlig"

mette frederiksen dukke brændt af

playDukke af Mette Frederiksen med truende besked brændt af under demonstration

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere