Langt flere danskere får tuberkulose

Der har ikke været nok opmærksomhed på tuberkulose, og derfor er sygdommen i stigning, siger overlæge

I mange år troede man, at tuberkulose nærmest var udryddet i Danmark, men nu vinder den smitsomme og potentielt dødelige infektionssygdom hastigt frem.

De foreløbige tal fra Statens Serum Institut for 2012 viser 407 anmeldte tilfælde mod 331 tilfælde i 2009. Det er en stigning på 22 procent, skriver Kristeligt Dagblad.

I langt de fleste vesteuropæiske lande går det ellers den modsatte vej - her falder antallet af tuberkulosetilfælde støt.

Der har ikke været nok opmærksomhed om sygdommen i DK

I Sverige og Norge er forekomsten halvt så høj per 100.000 indbyggere som i Danmark, fortæller Troels Lillebæk, overlæge og afdelingslæge ved Statens Serum Institut (SSI):

- Vi har helt klart et problem i Danmark. Det skyldes blandt andet, at der i en årrække ikke har været nok opmærksomhed på sygdommen. Det, der virkelig mangler, er bedre smitteopsporing og en målrettet opsøgende indsats i risikogrupperne.

2 millioner dør om året af tuberkulose på verdensplan

- Hvis man finder en patient, er der i gennemsnit 10 andre, som er smittede og dermed i fare for at udvikle sygdommen, og dem skal man finde for at bryde smittekæden, siger han.

Tuberkulose er en af de mest dødelige sygdomme i verden med omkring to millioner dødsfald på verdensplan om året. Men sygdommen kan faktisk behandles og helbredes med antibiotikabehandling dagligt i mindst et halvt år.

I princippet kan alle blive ramt, men blandt gruppen af smittede i vækst er der en overvægt af hjemløse og misbrugere - herunder herboende grønlændere, forklarer embedslæge i Embedslægeinstitutionen Øst Annemette Mygh:

Knap halvdelen af alle tilfælde findes i København

- Der er tale om miljøer med sårbare personer, som har svært ved at få deres liv til at hænge sammen, så de har ikke overskud til at tage sig af deres egen sundhed og forstå sygdommens alvor i forhold til den måde, de lever deres liv på.

Der er kun en ting at gøre, og det er at styrke opsporingen, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Knap halvdelen af alle tilfælde findes i København, men også i provinsen er tuberkulose i fremmarch, skriver avisen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

Set fra Nørrebro

Fra skumle hjørner til genbrugsgranit: Sådan skal Nørrebro-plads se ud

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere