Lægerne dropper konflikt - formand trækker sig

Lægerne beslutter sig for ikke at aflevere deres ydernumre. Og derfor er lægekonflikten sat på standby.

Foto: TV2/Lorry

De praktiserende læger afleverer ikke deres ydernumre som varslet, og dermed er lægekonflikten i første omgang afværget. Det oplyser Praktiserende Lægers Organisation (PLO) på et pressemøde lørdag.

Samtidig trækker Henrik Dibbern sig overraskende som formand. Konstitueret formand er Bruno Melgaard Jensen, der er formand for PLO-Midtjylland og læge i Odder.

Henrik Dibbern talte for at konflikte, men han havde kun 24 læger i det 51 store repræsentantskab bag sig. 27 læger stemte for ikke at gøre alvor af truslerne om at indlevere de såkaldte ydernumre, og derfor trak han beslutningen.

Ifølge Bruno Melgaard Jensen havde Dibbern ikke tillid til regionernes formand, Bent Hansen (S), der skal forestå de kommende forhandlinger mellem læger og regioner.

Beslutningen, som blev truffet på et længere møde lørdag, er den foreløbige kulmination på en langvarig konflikten mellem staten, regionerne og lægerne om lægernes fremtidige arbejdsforhold.

Med beslutningen kan lægerne og Danske Regioner nu sætte sig ned for at prøve at finde ud af, hvordan de overordnede rammer for lægernes virke skal være. Bent Hansen har oplyst, at han er klar til at viske tavlen ren forud for forhandlingerne.

Den oprindelige aftale mellem lægerne og regionerne, der fastlægger lægernes arbejdsvilkår, udløb 1. april, uden at parterne var blevet enige om en ny aftale.

Regionerne ville have mere magt over planlægning i praksisserne, mens lægerne ønskede at beholde deres indflydelse.

Da forhandlingerne så brød endeligt sammen i begyndelsen af maj, opsagde regionerne aftalen med lægerne.

Efterfølgende annoncerede regeringen et lovindgreb, som så udstikker nye rammer for de almene lægepraksisser og som forlænger den nuværende overenskomst et år.

Lovforslaget blev vedtaget i Folketinget torsdag i sidste uge, men lægerne har gennem store dele af forløbet truet med at træde helt ud af samarbejdet med regionerne - altså deponere deres såkaldte ydernummer.

Det var det, de tog stilling til på lørdagens møde.

Ifølge en opgørelse fra PLO var flere end ni ud af 10 læger parat til at deponere ydernummeret.

Det ville betyde, at danskerne skulle betale for lægehjælp, men det bliver altså ikke tilfældet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik