Lader benene dingle ud over togskinnerne - nu advarer lokofører: "Et tog kan ikke dreje udenom"

Folks farlige opførsel på togperroner er ikke kun skadelig for dem selv, men også for lokomotivførerne, der kan blive traumatiserede.

- Det her er både dumt og dødsens farligt. Et tonstungt tog slår ihjel. Det kommer hurtigere, end man tror, og når man samtidig har opmærksomheden på sin telefon eller musik i ørene, så leger man faktisk med døden.

Sådan lyder opråbet fra Dansk Jernbaneforbund i et opslag på deres Facebookside

Med i opslaget er et billede, som forbundet har taget af to unge mennesker, der i solskin sidder på en perron med benene dinglende ud over skinnerne. 

For Henrik Jess, der har kørt tog i 22 år, bringer billedet ubehagelige associationer.

- Her står alting stille. Det gør det ikke, hvis der kommer et gennemkørende tog forbi. Det kan for os lokomotivførere sætte nogle grimme spor om, hvad der kan ske, siger Henrik Jess, tillidsmand og lokomotivfører hos S-banen.

quote Toget er tungt, og det stopper altså ikke bare lige.

Henrik Jess, tillidsmand og lokomotivfører hos S-banen.

For ifølge Dansk Jernbaneforbund og Henrik Jess sker det alt for ofte.

- Travle perroner, folk der skal udenom hinanden, de skynder sig, og de cykler. Og hvis de ovenikøbet står med deres telefon eller har musik i ørene, hører man ikke altid toget komme.

I forbundets facebookopslag opfordrer de borgere til altid at vise respekt for togene. Det er ikke kun farligt for dem på perronen, men også for dem, der sidder i førersædet.

- Der er rigtig mange, som har de her historier. Tæt på alle har en historie. Det er ikke nødvendigvis gået helt galt, men historier hvor man har måtte afværge en potentiel farlig situation, siger han.

Lokomotivførere rammes mentalt 

Et gennemkørende tog kan køre gennem perronen med 120 km/t, og afhængigt af stationen ankommer et tog til perronen med 50-60 km/t.

- Toget er tungt, og det stopper altså ikke bare lige. Det er ikke som en bil, der relativt hurtigt kan bremse, og et tog kan ikke dreje udenom.

Tal fra trafikstyrelsen viser, at der i 2019 var over 1000 indrapporterede hændelser, hvor personer var i risiko for at blive påkørt af et tog.

Det var svarer til, at det sker omkring tre gange dagligt.

quote Den yderste konsekvens ser vi desværre også engang i mellem. Det er folk, der går i stykker indvendigt.

Henrik Jess, tillidsmand og lokomotivfører hos S-banen.

Men ifølge Dansk Jernbaneforbund og Henrik Jess, er der et stort mørketal af hændelser, der ikke bliver rapporteret.

Og selvom det heldigvis ikke altid ender galt, kan nær-ved påkørsler give varige mén hos lokomotivførerne. Hos nogle, kan de voldsomme oplevelser ende med diagnosen PTSD.

- Den yderste konsekvens ser vi desværre også engang i mellem. Det er folk, der går i stykker indvendigt. Det er folk, der ender med ikke at kunne arbejde som lokomotivfører og i nogle tilfælde ikke som noget andet, siger Henrik Jess.

Derfor lyder opfordringen helt klart:

- Lad være med at tage de chancer. Lad være med at have for travlt. Kom i god tid og pas på hinanden.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik