Kvinderne strømmer til landbruget

Andelen af fuldtidsbeskæftigede kvinder i landbruget vokser år for år, og på landbrugsuddannelserne er flere end hver tredje i dag kvinde, skriver DAGBLADET Roskilde.

Tiden, hvor landmanden, fodermestre og øvrige medhjælpere alle var mænd, er forbi.

I løbet af de seneste 10 år er andelen af kvinder, der er fuldtidsansatte i landbruget, vokset fra omkring 20 procent til over 25 procent, og det tal vil stige endnu mere i fremtiden, hvis man ser på fremtidens landmænd. Et kig på landets landbrugsuddannelser viser, at 34 procent af de studerende sidste år var kvinder mod kun 21 procent for 10 år siden. Det er især arbejdet med dyrene og i naturen, der trækker pigerne mod en karriere i landbrugserhvervet, vurderer Flemming Haagen Madsen, der er leder af sekretariatet for landbrugsskoler.

- Min erfaring siger mig, at de kvindelige studerende især søger ind i en husdyrproduktion, når de efter uddannelsen skal ud i erhvervet. Det gælder både malkekvæg og griseproduktion, hvor det især er arbejdet med so-hold og smågrise, der trækker, siger han.

Det billede kan Tove Goldbeck, der er ledelses- og svinerådgiver hos den sjællandske landboforening, Gefion, godt genkende.

Hun er konsulent for den første og eneste netværksgruppe for kvinder i landbruget på Sjælland, og hun mener, at kvinderne ikke bare er blevet flere i landbruget end tidligere. De er også blevet mere selvstændige og har fået mere indflydelse.

- Selv dem, der i statistikkerne figurerer som medhjælpende ægtefælle, er i langt højere grad ligeværdige partnere i dag frem for et vedhæng som førhen. Også blandt de ansatte er der sket en udvikling hen imod, at der er kommet flere kvinder i mellemlederstillingerne, hvor det tidligere næsten pr. automatik var en mand, siger hun.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Affaldssortering

playCorona giver ekstra affald i Storkøbenhavn: - Der er opstået en pulterkammereffekt i hjemmene

Bagsværd rostadion

Dødsstød til prestigeprojekt? Kommuner trækker stikket til nyt rostadion

Lynetteholmen ny tegning af Lynetteholm, som man forestiller sig, at den øen vil se ud under anlægsfasen.

playEkspert: Lynetteholm stormflodssikrer ikke København

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere