Kvinder stormer ind i byråd - og mere end hver tredje kommune får en kvindelig borgmester

Flere kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde kan se frem til at få flere kvindelige kommunalpolitikere i de næste fire år.

Flere kvinder kommer i de kommende fire år til at stå i spidsen for kommunalbestyrelser og byrådene i TV 2 Lorrys sendeområde.

Det viser en optælling torsdag, hvor 33 af hovedstadsområdets 34 borgmesterkæder er tildelt.

Af dem er 12 af borgmesterposterne tildelt til kvindelige politikere. Det er tre flere, end det var tilfældet før valget.

I modsætning til før valget vil Frederikssund, Ishøj, København, Lejre og Rudersdal fra den 1. januar få en kvindelig borgmestre, hvis de nuværende konstitueringsaftaler holder.

Alle fire kommuner har i øjeblikket en mandlig borgmester.

Pia Allerslev er tidligere fagborgmester for Venstre i Københavns Kommune og politisk kommentator for TV 2 Lorry i forbindelse med kommunalvalget.

Hun glæder sig over udviklingen og kalder den for naturlig.

- Der er kommet en større opmærksomhed på kvinder på ledende poster både i erhvervslivet og i politik. Når man kigger på de seneste år, har der været en tendens til, at flere kvinder træder ind i politik og også bliver valgt til spidskandidater. Så at flere kvinder bliver borgmestre er ikke så overraskende.

Nedenfor kan du se en liste over de 12 kommende kvindelige borgmester i TV 2 Lorrys sendeområde. (artiklen fortsætter efter faktaboksen)

Kvindelige borgmestre i Lorryland

Bemærk, at kun kommende overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) er talt med i København. Fagbogmesterposter er således ikke talt med. I Albertslund er der endnu ikke udråbt en borgmester. 

  • Frederikssund: Tina Tving Stauning (S) - nyvalgt.

  • Gladsaxe: Trine Græse (S) - genvalgt.

  • Greve: Pernille Beckmann (V) - genvalgt.

  • Helsingør: Benedikte Kiær (K) - genvalgt.

  • Hillerød: Kirsten Jensen (S) - genvalgt.

  • Ishøj - Merete Amdisen (S) - nyvalgt.

  • København: Sophie Hæstorp Andersen (S) - nyvalgt.

  • Køge: Marie Stærke (S) - genvalgt.

  • Lejre: Tina Mandrup (V) - nyvalgt.

  • Lyngby-Taarbæk: Sofia Osmani (K) - genvalgt.

  • Rødovre: Britt Jensen (S) - tiltrådt marts 2020.

  • Rudersdal: Ann Sofie Orth (K) - nyvalgt.

Hun vil dog ikke udelukke, at partier vælger kvindelige spidskandidater af strategiske årsager:

- Der kan være partier, der spekulerer, i om det kan være med til at signalere en mere rummelig politik og sætte en anden dagsorden.

- Men jeg hæfter mig ved, at der blandt de kvindelige spidskandidater både er kandidater, de har siddet der i lang tid og i kortere tid. Så det handler ikke om metoo eller en modreaktion på det.

Igen vej uden om for København

I København Kommune er Sophie Hæstorp (S) kommunens kommende overborgmester. Derudover har kommunen seks fagborgmesterposter.

Fem af de seks fagborgmesterposter besiddes af kvinder. Og det er noget, som Pia Allerslev hæfter sig ved. 

- Det er interessant, at man i Københavns Kommune ser seks kvindelige borgmestre og en mandlig. Og det er interessant, at man stort set kun har kvindelige spidskandidater bortset fra LA, DF og Konservative, siger hun.

I 2019 måtte Frank Jensen (S) træde tilbage som overborgmester i Københavns Kommune, efter flere sager om krænkende adfærd over for kvinder.

Efterfølgende overtog Lars Weiss overborgmesterposten, mens Sophie Hæstorp Andersen blev valgt som Socialdemokratiets spidskandidat. 

Pia Allerslev vurderer dog, at sagen har været afgørende for, hvordan man valgte hans efterfølger. 

- Jeg er 100 procent sikker på, at hvis han ikke var endt med at trække sig, så havde man haft Lars Weiss med i betragtning.

- Men fordi man havde Frank Jensens skandale, så var man nødt til at have en kvinde i spidsen for Socialdemokratiet i København.

Gladsaxe topper liste

Men det er ikke kun på borgmesterkontoret, at der kommer til at sidde flere kvinder fra den 1. januar. Også i byrådssalene vil der sidde flere. 

I alt er 314 kvinder blevet valgt ved tirsdagens kommunalvalg i hovedstadsområdet. I 2017 var tallet 275. Her mangler de personlige stemmetal fortsat fra Furesø Kommune.

En optælling viser, at der blevet valgt flere kvinder ind end ved forrige valg i 22 af TV 2 Lorrys 34 kommuner.

Kommunen med den største andel af kvinder i kommunalbestyrelsen er Gladsaxe, hvor 16 ud af 25 medlemmer i byrådet fra 1. januar vil være kvinder. Dette svarer til 64 procent.

I den modsatte ende af skalaen ligger Vallensbæk. Ved dette valg har vælgerne kun valgt tre kvinder ind i kommunens kommunalbestyrelsen, hvor der er 15 medlemmer. Det svarer til 20 procent. Ved seneste valg var seks af de 15 medlemmer kvinder.

På kortet herunder kan du se, hvordan udviklingen er i din kommune. (artiklen fortsætter efter kortet)

Ved tirsdagens kommunalvalg var der rekordmange kvinder på stemmesedlerne i hovedstadsområdet.

36,9 procent af kandidaterne til kommunalvalget i TV 2 Lorrys sendeområde var således kvinder.

Det viser tal fra KMD, som TV 2 Lorry har sammenholdt med data fra tidligere valg.

Ved kommunalvalget i 2017 var andelen af kvinder på stemmesedlen i hovedstadsområdet 34,2 procent, mens den tidligere rekord blev sat ved kommunalvalget i 2009, hvor 35 procent af kandidaterne var kvinder.

_

_