Kvinde vies til sig selv - præst kritiseres

Selvom folkekirken skal gå langt for at hjælpe folk, er en præst i København alligevel gået over stregen, skriver Kristeligt Dagblad.

Det mener domprovst i Vor Frue-Vesterbro Provsti Anders Gadegaard, efter at en ungdomspræst har viet en kvinde, der blev gift med sig selv.

Begivenheden, som vises i DR2-programmet "Fri os fra kernefamilien" i aften, har fået domprovsten til at indberette en "alvorlig kritik" til biskoppen, som endnu ikke har taget endelig stilling til sagen.

Det er ungdomspræsten i Vesterbro Bykirke, Thomas Nedergaard, der har stået for ritualet. Efter et sjælesørgerisk forløb med en kvinde ønskede de begge at afslutte forløbet med et ritual. Ifølge DR2 blev den unge danske kvinde, Henryette Demant, dermed som den første single nogensinde viet med sig selv i en kirke.

"Vi har ritualer for parforhold, dåb og meget andet, men vi stod med et behov for et ritual, hvor Henryette fik mulighed for at stå frem foran og sammen med sine venner og Gud. Hun ønskede at vise, at hun vil lære at elske sig selv som menneske, med de fejl vi alle har," begrunder Thomas Nedergaard.

Han beskriver begivenheden som en særgudstjeneste med en velsignelse. Siden er han blevet betænkelig ved begivenheden, som fandt sted i november 2013 i Gethsemane Kirke på Vesterbro i København.

"Jeg brugte et ritual, som ligger for tæt op ad vielsesritualet, og det har jeg fået en påtale for af min provst og biskop. Jeg har lært, at jeg ikke skal gøre noget lignende igen," siger han.

Det har han god grund til, mener domprovst Anders Gadegaard.

"Det her er for mig at se en alvorlig sag. Som jeg har fået det forelagt, anvender han ordret formuleringer fra vielsesritualet. Han har fortalt biskoppen og mig om sagen, men først efter at han har foretaget denne handling, og vi har efterfølgende talt med ham og spurgt grundigt ind til forløbet. Min opfattelse er, at han har grebet det hele forkert an. Jeg har indberettet det formelt til biskoppen med en alvorlig kritik. Og biskoppen har haft ham indkaldt til en tjenstlig samtale. Så nu ligger der en sag til behandling på biskoppens bord, som ikke er afsluttet."

Ifølge Anders Gadegaard har præsten forsøgt at få trukket udsendelsen tilbage, men det hævder han, at han ikke kunne.

"Det er heller ikke det afgørende. Det afgørende er, at det har fundet sted som en offentlig handling i kirken. En sjælesørgerisk handling har karakter af noget privat, men det her er noget helt andet," siger domprovsten.

Selvom tanken om at hjælpe et menneske er god, er der ifølge Anders Gadegaard tale om både et tjenstligt og et teologisk problem.

"Det problematiske består i at anvende vielsesritualet til at fremhæve et menneskes tilhørsforhold til sig selv. Jeg mener, at det er imod kristendommens kerne at ville lave et ritual for at høre sig selv til.

Kristendommen går ud på det modsatte, at man hører Gud og sin næste til. Intentionen om at hjælpe kvinden fejler ikke noget, men han bidrager til det stik modsatte, idet hun blot gennem denne handling får øget sin selvfokusering."

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere