Ny rapport viser store problemer med arbejdsklimaet i kommunalpolitik

Når landets folkevalgte lokalpolitikere mødes i byrådet, er det ikke altid, møderne forløber i god ro og orden. I flere byråd fylder skænderier og dårlige relationer så meget, at det overskygger de folkevalgtes arbejde.

Medlemmer af landets kommunalbestyrelser og byråd har flere ting til fælles. 

Blandt andet er de alle voksne mennesker, og de er alle blevet givet tillid af vælgerne til at varetage borgernes og kommunens interesser. 

Men i flere byråd og kommunalbestyrelser kniber det indimellem med sidstnævnte. 

I stedet bliver der brugt både tid og energi på  at lade konflikter vokse sig så store, at det i visse tilfælde fører til skænderier og krænkende adfærd.

Det kan blandt andet aflæses i konklusionerne fra en helt ny rapport fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. 

Her er medlemmer af byråd og kommunalbestyrelser over hele landet blevet spurgt ind til deres oplevelser af krænkelser og negativ adfærd i forbindelse med deres hverv som folkevalgte i landets kommuner. 

I undersøgelsen svarer over halvdelen af de adspurgte, at de er blevet udsat for grimme kommentarer, og at de har oplevet forsøg på at få ødelagt deres omdømme. 

quote - Jeg synes, det er enormt ubehageligt, når lokalpolitik på den måde pludselig bliver personligt og helt usagligt.

Byrådsmedlem for Det Konservative Folkeparti i Greve, Brigitte Jerkel, på Facebook.

Derudover svarer omkring hver fjerde, at de har været udsat for trusler, mens hver femte har oplevet ubehagelige eller stødende kommentarer om deres køn, krop eller udseende. 

Tidligere har en undersøgelse fra Kommunernes Landsforening desuden vist, at hver femte kvindelige byrådsmedlem har følt sig krænket seksuelt - i langt de fleste tilfælde af andre kollegaer i byrådet. 

Når amatører mødes

Men selvom arbejdsklimaet i en del byråd og kommunalbestyrelser altså er præget af negativ adfærd og et dårligt samarbejdsklima, så er det ikke særlig overraskende, lyder det fra valgforsker og professor i statskundskab ved Syddansk Universitet, Robert Klemmensen. 



Han peger på flere faktorer, der gør at samarbejdet i lokalpolitik udvikler sig anderledes end det eksempelvis gør i Folketinget.

- For det første er der den gamle sætning om, at et byråd er et sted, hvor amatører mødes. Når man ikke er professionel, kan der være en tendens til, at man nemmere bliver sur, og hvor det er svært at adskille en personlig og en politisk konflikt. Og den del er politikerne i Folketinget langt bedre til at håndtere, forklarer Robert Klemmensen til TV 2 Lorry.

quote Jeg kan ikke huske, om jeg sagde, hans metode ikke var en røvbanan værdig. Men jeg er 99,9 procent sikker på, jeg ikke sagde røvhul.

Glen Madsen, medlem af DF i Hørsholm Byråd i Berlingske.

Han peger desuden på nærhed som et element, der bidrager til konflikter i lokalpolitik. 

- Man er tæt sammen i et byråd. Derudover kender medlemmerne ofte hinanden fra andre sammenhænge. Den ene kan have været kasserer i en forening, hvor der har været krydset klinger med formanden, og nu er de begge i byrådet. Og på den måde kan man tage relationer fra andre sammenhænge med ind i arbejdet, siger Robert Klemmensen, der dog understreger, at arbejdet i langt de  fleste byråd foregår i god ro og orden.

Uddrag af konklusioner fra VIVE-rapporten:

63.5 procent af de adspurgte har oplevet at få kommentarer med grimt sprog, som de har opfattet som upassende eller stødende.

24.3 procent har oplevet at modtage trusler.

56.9 procent har oplevet, at der er blevet gjort forsøg på at ødelægge deres omdømme.

18.4 procent af oplevet, at der er fremsat kommentarer om deres krop, udseende eller køn, der ubehagelige eller stødende. 

6.9 procent har modtaget beskeder eller billeder med sexistisk eller seksuelt indhold.

5.7 procent har oplevet uønsket seksuel berøring.


Kilde: VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

- Politik handler om få magt. Og derfor er det også mit indtryk, at mange af de her konflikter udspringer af konstitueringen, hvor nogle føler sig snydt og forbigået. Derfor ser vi også, at en del af konflikterne sker internt i partierne, for i sidste ende er det hele et grundlæggende spørgsmål om, hvem der får lov til at blive borgmester, siger han. 

I den seneste valgperiode har der været en række negative sager fra byråd og kommunalbestyrelser i hovedstadsområdet, der har involveret krænkelser, skænderier og mobning. 

Vi har samlet et udsnit af dem herunder:

Gribskov: Byrådsmedlem fik trukket kjolen ned, mens en anden tog fotos


Til et budgetseminar i 2018 oplevede Venstres Natasha Stenbo Enetoft at få trukket ned i sin kjole og blottet sine bryster af en konservativ byrådskollega. Samtidig blev der taget et billede af de blottede bryster af en anden byrådskollega, der efterfølgende viste billedet til kommunens 1. viceborgmester.

Albertslund: Intern undersøgelse afslørede problem med krænkelser


I juni 2021 blev der offentliggjort en undersøgelse omkring sexisme blandt medlemmerne af kommunalbestyrelsen. Her kom det frem, at én havde oplevet at blive udsat for et seksuelt overgreb, forsøg på voldtægt eller faktisk voldtægt.

Samtidig svarede 27 procent ud af 19 personer - altså omkring fem personer - at de mindst én gang havde “oplevet uønskede seksuelle bemærkninger eller vittigheder om sig selv. 

Greve: "Nordkoreanske tilstande" efter for hård tone


Under overskriften 'Er der en voksen til stede', delte medlem af Greve Byråd for Venstre, Brigitte Jerkel, en video på Facebook af et byrådsmøde, hvor hun - ifølge hende selv - oplevede en enormt ubehagelig debat omkring hendes rynker, efter hun havde fremsat forslag om at genbruge valgplakater.

I april måned i år blev det besluttet at byrådsmedlemmer ikke længere måtte kommentere på Greve Kommunes opslag på Facebook, fordi tonen ifølge borgmesteren var for hård. Noget Brigitte Jerkel sammenlignede med 'nordkoreanske tilstande'.


Hørsholm: 'Røvhul', 'idioter' og 'svin'


Ord som 'røvhul', 'idioter' og 'svin' er blevet brugt til at kommunikere direkte og indirekte mellem byrådets medlemmer, ifølge Hørsholm Ugeblad, der dog kunne konstatere, at tonen blev dæmpet en meget lille smule ved budgetforhandlingerne, hvor ord som 'ondsindet', 'perfid' og 'løgn' indgik.


Efter 24 år i kommunalbestyrelsen i Hørsholm for Det Konservative Folkeparti, bliver Thorkild Gruelund i 2018 ekskluderet fra partiet med begrundelsen, at han 'ikke er en holdspiller' og 'ikke har arbejdet loyalt med gruppen'.


Thorkild Gruelund stifter efterfølgende borgerlisten SocialKonservative, hvor han ikke lægger skjul på, den tidligere konflikt med den konservative borgmester spiller en rolle. 

Køge: Hård tone fik politiker til droppe ud


Efter 11 år i byrådet i Køge - blandt andet som viceborgmester - forlod Mette Jorsø i år Venstre i protest mod sin partifælle Ken Kristensens ledelsesstil.


– Vi har haft en del konfrontationer om forskellige ting. Tonen er blevet rigtig hård, både indad til og udad til. Jeg er godt klar over, at vi sidder i opposition, og at vi også skal køre oppositionssager, men jeg kan ikke se mig selv i den retning, Ken Kristensen har sat. Jeg går for meget på kompromis med mig selv, forklarede Mette Jorsø til Køge Dagblad. 

Solrød: Byrødder i ordkrig


’Denne gang sætter du dig HELT ind i tingene, inden du pisser på det øvrige byråd..’ ’Du er, i mine øjne, populistisk, uansvarlig og uanstændig.’ Sådan lød en række SMS-beskeder fra det konservative medlem Hans Odder til LA-medlemmet Emil Blücher, som sidstnævnte offentliggjorde overfor DR.

Senere kommer det frem, at borgmester for Venstre i Solrød Kommune, Niels Hörup har blokeret Emil Blücher på Facebook, fordi han mener, hans tone er for hård. 


_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik