Kulturlivet i fælles opråb til Mette Frederiksen: ”Vi har brug for lys for enden af tunnelen"

Mere end 500 kulturinstitutioner beder i et åbent brev til Mette Frederiksen om en langsigtet plan for genåbningen af kulturlivet.

- Genåbningen af Danmark er begyndt, og vaccinerne rulles ud. Det er gode nyheder. Foråret er på vej, og Danmarks kulturliv står klar med masser af oplevelser til befolkningen i vores land. Men vi har brug for lys for enden af tunnelen.

Sådan lyder indledningen i et åbent brev, som mere end 500 kulturinstitutioner onsdag har sendt til statsminister Mette Frederiksen (S).

Missionen og budskabet er klar: Kulturinstitutionerne har brug for en langsigtet plan for genåbningen af kulturlivet, så de kan forberede sig og bruge tiden optimalt.

Bag brevet står Dansk Teater, Dansk Live, Danske Koncert og Kulturhuse, Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner, Organisationen Danske Museer, Danmarks Biblioteksforening, der på vegne af deres medlemmer er gået sammen om det fælles opråb.

Kulturlivet har som andre dele af samfundet været udfordret, siden Mette Frederiksen 11. marts sidste år lukkede Danmark ned for første gang.

Senest har restriktioner betyder, at indendørs kulturinstitutioner, teatre, spillesteder, museer, biografer og biblioteker har holdt lukket siden den 9. december 2020.

Og det skaber udfordringer for branchen.

De kortsigtede planer betyder nemlig, at flere af kulturinstitutionerne forberede forestillinger, koncerter og arrangementer, som aldrig ser dagens lys, men i stedet bliver kastet i skraldespanden.

quote Vi lever af publikum, og lige nu leger vi, at publikum kommer tilbage om to sekunder, men vi ved egentlig godt, at det gør de ikke.

Mette Wolf, direktør på Nørrebro Tester

Et af de steder, hvor de i øjeblikket er udfordret af, at de ikke har en langsigtet plan for genåbningen, er Nørrebro Teater i København.

Det fortæller teatrets direktør, Mette Wolf, til TV 2 Lorry.

- Vi er hele tiden nervøse for ikke at have nogen forestillinger, når vi åbner igen, og fordi der hele tiden kommer de her korte udmeldinger, så bliver vi ved med at producere forestillinger velvidende, at der måske ikke kommer publikummer ind og ser det.

- Det er enormt dyrt at gøre det på den måde, men hvis vi omvendt aflyser alting, så risikerer vi, at vi står uden noget at vise, hvis vi pludselig må åbne igen, siger hun.


Påvirker motivation og engagementet

Senest har teatret måtte nedlægge forestillingen "Stalins død", der har været to år undervejs og skulle have haft premiere i februar.

Det har betydet, at teatret har måtte pakke scenografien væk og sende skuespillerne hjem, selvom forestillingen aldrig er blevet vist for et publikum.

Og netop den del er med til at påvirke motivationen og engagementet omkring de kommende forestillinger.

- Det er svært at blive ved med at producere på noget, som man ved ikke bliver vist.

- Vi lever af publikum, og lige nu leger vi, at publikum kommer tilbage om to sekunder, men vi ved egentlig godt, at det gør de ikke. Derfor vil det være en kæmpe hjælp med en langsigtet plan, så vi kan bruge vores kræfter rigtigt og ikke utopisk, siger Mette Wolf.

Laver meget dobbeltarbejde 

Også hos spillestedet Gimle i Roskilde håber de, at Regeringen snart udsender en mere langsigtet plan for genåbningen af kulturlivet.

Her betyder de kortsigtede udmeldinger nemlig, at medarbejderne bruger meget ekstra tid på logistik, administration og kommunikation med stedets gæster.

Ifølge Lars Månsson Sloth, der er spillestedsleder på Gimle og formand for Dansk Live, vil medarbejderne kunne spare tid, hvis de kunne foretage ombookninger for en længere periode af gangen.

- Det er svært hele tiden at skulle arbejde kortsigtet, fordi vi er nødt til at tage en måned ad gangen. Vi laver meget dobbeltarbejde.

- Når der kommer en forlængelse af nedlukningen, så skal vi flytte koncerter og melde ud til publikum, og det kan vi ikke gøre, før der er meldt noget ud. Vi skal jo ikke flytte eller aflyse koncerter, som godt kan gennemføres.

En mere langsigtet plan vil derfor - ifølge Lars Månsson Sloth - giver ro og bedre arbejdsbetingelser til kulturbranchen, og give større mulighed for at kunne planlægge nye tiltag, der kan bruges, når en genåbning bliver aktuel.

- På Gimle drosler vi normalt ned for antallet af indendørs koncerter og arrangementer i sommerhalvåret, men vi har et ønske om og en forpligtelse til både at få musikere ud at spille og gøre publikum glade. Hvis vi bliver genåbnet til maj, vil vi gerne kunne planlægge nogle ekstra arrangementer.

- Alt den planlægning er lagt i dvale, da vi ikke kan tegne kontrakter lige nu, fordi det er så usikkert, hvordan de langsigtede genåbningsplaner bliver, siger han.

Af de nuværende coronarestriktioner gælder det, at alle udendørs kulturinstitutioner må holde åbent med et krav om negativ coronatest, som højst må være 72 timer gammel.

Alle øvrige kulturinstitutioner er - foreløbig - lukket frem til den 5. april 2021.

Læs hele det åbne brev til statsministeren

Kære statsminister Mette Frederiksen.

Genåbningen af Danmark er begyndt, og vaccinerne rulles ud. Det er gode nyheder. Foråret er på vej, og Danmarks kulturliv står klar med masser af oplevelser til befolkningen i vores land. Men vi har brug for lys for enden af tunnelen.

Under corona-nedlukningen har borgerne oplevet, hvor meget de savner museerne, koncerterne, bibliotekerne og teatrene. De store følelser og de nære, lokale fællesskaber. Et rigt og mangfoldigt kunst- og kulturliv.

For et år siden, den 11. marts 2020, bad du os om at lukke Danmark ned. Nu har vi brug for at vide, hvad dine planer for genåbning er.

Vi ved godt, at hele kulturlivet ikke står først i genåbningskøen. Men vi har alle mærket, hvor vigtig kulturen er for fællesskab, personlig trivsel og mental sundhed.

Derfor har vi brug for en plan, så vi kan forberede os på, at vores millioner af publikummer kan vende trygt tilbage til den kultur, de længes efter.

Den kultur, der lever, ånder og udfolder sig ude i virkeligheden blandt andre mennesker – på scenerne, i kulturhusene og på museerne – blandt mennesker og langt væk fra de skærme, de fleste af os har set os blinde på.

En plan, som sikrer, at kulturen stadig kan gøre sit for samfundet. For vores demokratiske dannelse og de værdier og den kulturarv, der binder os sammen – nationalt og lokalt.

Særligt for børnene og de unge er kulturen vigtig. Kulturen danner, uddanner, skaber fællesskab og oplevelser, der former for livet.

De hundredvis af lokale kulturinstitutioner og de tusindvis af mennesker, der befolker dem, bidrager til, at de næste generationer kan innovere, tænke kreativt og reflektere. De skaber gejst og selvværd, involvering og engagement

Vi er de rum, der skaber plads til fælles refleksion og bygger bro mellem mennesker. Vi styrker sammenhængskraften.

Derfor har vi også brug for en plan, der sikrer, at kulturinstitutionernes økonomi kan blive bæredygtig igen. Et langsigtet økonomisk sikkerhedsnet, der skaber ro indtil de sidste corona-restriktioner forsvinder.

Vi har brug for at mindske afstanden til hinanden og stå sammen igen.

Så hjælp hele Danmark. Giv os optimisme og håb med en genåbningsplan, så kulturlivet kan stå klar med åbne arme, der kan favne og samle os alle.

Med venlig hilsen
Danmarks kulturliv, repræsentanter for mere end 500 kulturinstitutioner i Danmark

Fra kulturlivets organisationer: Dansk Teater, Dansk Live, Danske Koncert og Kulturhuse, Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner, Organisationen Danske Museer, Danmarks Biblioteksforening.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik