Kritik af manglende erstatninger til misbrugte børnehjemsbørn: Nu vil politikere ændre systemet

Flere politikere og Børns Vilkår vil nu have et automatiseret system, der skal hjælpe misbrugte børnehjemsbørn med at få erstatning.

Som misbrugt børnehjemsbarn er det særdeles svært at få erstatning, hvis man ikke er en af Godhavnsdrengene.

Har man nemlig gået på et andet børnehjem end Godhavn i Nordsjælland, er det ens eget ansvar at bevise misbruget i en retssag, selvom der foreligger dokumentation for misbruget.

Det fik mandag det tidligere misbrugte børnehjemsbarn Danny Christensen til at rette en kritik af systemet til TV 2 Lorry.

- Jeg mener, at vi har samme krav på erstatning. De har oplevet det samme som jeg. Der skal ikke være forskelsbehandling. Det påvirker én hele livet og er som et åbent sår, siger Danny Christensen til TV 2 Lorry.

Børns Vilkår: Systemet skal ændres

Og den kritik kan man i Børns Vilkår godt forstå.

- Vi får mange henvendelser fra misbrugte børnehjemsbørn, som minder om Godhavns-sagen, og de siger, når andre kan få erstatning, hvad så med mig?, fortæller Rasmus Kjeldahl, direktør for Børns Vilkår til TV 2 Lorry.

Han kan ikke forstå, at de tidligere børnehjemsbørn skal igennem opslidende retssager for at få en erstatning.

- Det kan ikke være rimeligt, at nu meget gamle og traumatiserede mennesker skal bruge år af deres liv på at lægge sag an mod staten, finde beviser frem og køre det hele igennem, når vi nu ved, den har været gal på deres børnehjem, siger Rasmus Kjeldahl.

Derfor håber han på en ny model i Danmark inspireret af vores nabolande, hvor man automatisk får tilkendt erstatning, hvis man kan godtgøre, man har opholdt sig på et af de meget udsatte børnehjem.

Politisk hjælp i sigte

Det vil flere politikere nu tage videre.

- Vi synes, man skal lave et særligt børneerstatningsnævn, hvor både gamle og nye sager kan blive behandlet hurtigt, siger socialordfører for Enhedlisten, Pernille Skipper, til TV 2 Lorry og uddyber:

- Der er mange af de her sager, som kræver meget lidt bevis. Det er tydeligt, at de har været steder, hvor institutionerne er blevet lukket eller har fået påbud af tilsyn. Det er sådan set bevist, at de har været udsat for en forfærdelig behandling, og at de skal igennem en retssag også, det er fuldstændig unødvendigt, siger Pernille Skipper.

Også hos Dansk Folkeparti ønsker man at hjælpe ofrene.

- Når socialsystemet fejler, så går jeg ind for, at man skal kompenseres. Jeg synes, der skal være en retssikkerhedsfond a la en offerfond. Så når kommunerne laver fejl i det sociale system, skal de betale ind til denne fond, som så kan komme ofrene til gode, skriver socialordfører Karina Adsbøl (DF) i en skriftlig kommentar til TV 2 Lorry.

Helt så langt vil Konservative ikke gå, men de vil også være med til at hjælpe de misbrugte børnehjemsbørn.

- Når der begås fejl fra det offentliges side, så skal man som borger i Danmark have ret til at klage og få en ordentlig vurdering af sagen, heraf om det offentlige har en erstatningspligt, skriver Brigitte Klintskov Jerkel, socialordfører for Konservative til TV 2 Lorry.

Vil have ministeren med

Hun vil have kigget på det her sammen med socialminister Astrid Krag (S).

- Det er klart, at hvis der er en generel problematik omkring erstatningssager, så skal vi selvfølgelig have kigget på det sammen med ministeren. Jeg mener, at tilliden til retsstaten er altafgørende i vores velfærdssamfund, og derfor skal alle sager selvfølgelig behandles ordentligt, skriver hun.

quote - Det kan ikke være rimeligt, at nu meget gamle og traumatiserede mennesker skal bruge år af deres liv på at lægge sag an mod staten, finde beviser frem og køre det hele igennem, når vi nu ved, den har været gal på deres børnehjem

Rasmus Kjeldahl, direktør Børns Vilkår

Det er Danny Christensen glad for. Han ved dog ikke, om det vil få det sorte kapitel om børnehjemstiden lukket.

Jeg vil tænke på det her, til jeg dør

- Jeg ved ikke, om en erstatning vil læge mine sår. Jeg tror, jeg vil tænke på det her, til jeg dør, siger han til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry har mandag været i kontakt med socialminister Astrid Krag, der ikke ønsker at stille op til interview.

Socialordførerne for Socialdemokratiet, Venstre, Liberal Alliance, Alternativet og Nye Borgerlige er mandag ikke vendt tilbage på vores henvendelse.