Kritik af Hamlet for dårlig brystkræft-screening

Privathospitalet Hamlet har siden marts sidste år og indtil udgangen af januar 2010 screenet 44.000 kvinder for brystkræft. Men de billeder, eller mammografier, som hospitalet har leveret til Region Hovedstaden, har været af så dårlig en kvalitet, at der har været en øget risiko for at overse brystkræft hos kvinderne.

Det vurderer den uafhængige radiograf Ole Falberg, der har evalueret 250 billeder fra Hamlet.

Billedernes dårlige kvalitet har betydet, at Region Hovedstaden har været nødt til at genindkalde flere kvinder og foretage nye brystkræft-screeninger.

- Kvaliteten har været svingende og i perioder for dårlig. Og det betyder, at risikoen for at fejldiagnosticere er større, siger Ole Falberg til DR Nyheder.

Han bakkes op af screeningschef og overlæge i Region Hovedstaden, Ilse Vejborg.

- Hamlet ikke simpelthen ikke været gearet til det tempo eller den kvalitet, som vi forlanger det i et mammografiscreeningsprogram, siger hun.

Udover Hamlet blev også Herlev Hospital og Bispebjerg Hospital undersøgt. Her var vurderingen, at billederne var henholdsvis af rimelig kvalitet og i en vældig god kvalitet.

Privathospitalet Hamlet har i alt fået ordren på 60.000 screeninger, da Region Hovedstaden på grund af personalemangel og strejken i foråret 2008, ikke har kunnet følge med.

Allerede i juli sidste år gjorde screeningschef Ilse Vejborg opmærksom på billedernes ringe kvalitet. Hun skrev i en mail til Hamlet:

- Kvaliteten er simpelthen ikke god nok. Jeg er ikke krakilsk og går ikke efter pæne billeder, men kan til gengæld heller ikke acceptere, at vores detektionsrate daler pga. dårlige billeder. Stort set ingen undersøgelser er perfekte og alt for få er gode. Det helt overskyggende problem er dårlig positionering, hvor der er blinde områder på mange, mange billeder.

Og længere nede i mailen står der:

- Billederne er ofte så dårlige, at jeg ikke kan forstå, at I ikke spontant tager dem om.

I oktober 2009 konstaterer Styregruppen for Mammografiscreening i Region Hovedstaden i et mødereferat:

- På trods af, at optagelserne er blevet bedre, er der stadig problemer med for mange folder og for ringe fokusering og positionering. Ilse Vejborg udtrykte bekymring for om dette eventuelt kan få betydning for detektionsraten og intervalcancer.

Ilse Vejborg satte derefter Ole Falberg til at udarbejde en rapport, der skulle vurdere den såkaldte positionering af brystet på billederne.

Screeningschefen siger, at man endnu ikke ved, om billedernes dårlige kvalitet har betydet, at man har overset brystkræft hos nogle af kvinderne. Det finder man formentlig først ud af om nogle år, siger hun til DR Nyheder.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik