Kriseramt Zentropa forgylder von Trier og Ålen

Mens Zentropa fyrer halvdelen af medarbejderne, udbetaler Aalbæk og von Trier 20 mio. kr. til sig selv i udbytte, viser nyt regnskab, som Børsen Kultur har fået fingrene i.

Klagesangen gik hele landet rundt, da Zentropas Peter Aalbæk i sidste uge annoncerede fyring af halvdelen af medarbejderne (i alt 40 fyringer) med en svada til de alt for høje lønninger blandt filmarbejdere.
Men den økonomiske nød i Zentropa er dog ikke større, end at der i år udbetales udbytte på i alt 20 mio. kr. til Peter Aalbæk og Lars von Triers private selskaber Fortuna Film og Element Film fra selskabet Zentropa Staten, der er et af de tre centrale i den komplekse struktur af omkring 100 selskaber, som udgør Zentropa.
Det netop offentliggjorte regnskab fra Zentropa Staten lover ellers ikke godt for udbytte til aktionærerne. Indtjeningen er styrtdykket, så resultatet før skat er på blot 2,7 mio. kr. mod 15,3 mio. kr. året før. Det er det dårligste resultat for Zentropa Staten i fem år.
Alligevel hiver filmduoen Aalbæk og Trier altså 20 mio. kr. ud af selskabet. Peter Aalbæk mener dog ikke overfor Børsen Kultur, han har et forklaringsproblem overfor medarbejderne.
»Beslutningen om at trække 20 mio. kr. ud af Zentropa blev truffet for længe siden i forbindelse med, at vi solgte halvdelen af aktierne til Nordisk Film. Det var min og Lars? forudsætning for aftalen, at vi skulle have kapitaliseret noget af alt det arbejde, vi har lagt i Zentropa siden 1988, så der er noget pension til os,« forklarer Aalbæk til Børsen Kultur.
Men hvordan vil du forklare til medarbejderne, at I hiver 20 mio. kr. ud, når det er så dårlige tider for Zentropa?
»Jeg synes, de 20 mio. kr. er løn som fortjent for al den energi til meget lav løn, som vi har lagt i at bygge et internationalt brand op, selvom ingen troede på projektet. Aftalen med Nordisk Film har jo ikke noget at gøre med den svære virkelighed, vi nu står overfor og kæmper med side og side med medarbejderne og vores partnere,« siger Peter Aalbæk til Børsen Kultur og understreger, at både han og Lars von Trier i alle årene kun har fået 55.000 kr. i månedsløn plus et biltilskud på 6.000 kr.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

tomme tog

Rejsende kan ikke få plads trods halvtomme tog - pladsbilletter bliver ikke brugt

politi 112 politibil

Stort fald i kriminalitet begået af indvandrere i nordsjællandsk kommune

lynetteholm

Nu skal eksperter udrede fakta om Lynetteholm-projekt for politikerne

david pedersen

Interesseorganisation for anbragte oplever hårdhændede metoder flere steder

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere