Krise slider virksomheder ned

Siden 2010 er danske virksomheders maskinparker og bygninger slidt ned for 16 milliarder kroner.

Foto: TV2/Lorry

Krisen har ødelagt danske virksomheders lyst til at investere. Siden 2010 er virksomhedernes maskinparker og bygninger blevet slidt ned for 16 milliarder kroner mere, end der blev investeret for. Det skriver dagbladet Børsen.

Det er en ny rapport fra det økonomiske analyseinstitut Copenhagen Economics, der viser, at siden finanskrisen ramte i 2008, har omfanget af investeringer ligget langt under, hvad der skal til for at fastholde danske job.

Det er sket fordi virksomhederne har afskrevet gamle investeringer mindst lige så hurtigt, som de har foretaget nye.

Særlig hårdt er ramt er danske industrivirksomheder, hvor produktionsapparatet ligger underdrejet med 50 milliarder kroner. Det betyder, at 25.000 danske job er gået tabt.

Formanden for regeringens Produktivitetskommission, økonomiprofessor Peter Birch Sørensen advarer mod, at udviklingen kan forlænge forlænge lavvæksten i dansk økonomi mange år fremover.

- Investeringerne spiller en vigtig rolle for væksten. Også selv om det er investeringer i kendt teknologi. Den løbende nedslidning af maskiner og bygninger betyder, at der skal investeres bare for at holde produktiviteten uændret, siger Peter Birch Sørensen til Børsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik