Krav om mundbind i al kollektiv trafik på alle tider af døgnet

Det bliver nu et krav at bruge mundbind i den kollektive trafik for at bremse et øget smittetal med coronavirus.

Der indføres nu krav om obligatorisk mundbind i den kollektive trafik i hele Danmark på alle tider af døgnet.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag på et pressemøde.

- Vi gør det her nu, fordi smitten stiger i Danmark, samtidig med at aktiviteten også stiger. Mange er tilbage efter ferie, og vi bliver flere og flere i tog, metro og busser, siger Mette Frederiksen.

Hidtil har det kun været en anbefaling af bruge mundbind i myldretiden. Kravet træder i kraft fra den 22. august, så butikkerne kan nå at få fyldt hylderne op, og folk kan nå at få købt mundbind.

Statsministeren åbner også for, at brug af mundbind kan blive et krav andre steder end i den kollektive trafik.

- Det kan godt være, at vi på et tidspunkt er nødt til at indføre krav om mundbind andre steder, eksempelvis i supermarkeder eller i venteværelse hos lægen, siger Mette Frederiksen.

Hun kommer også med en opsang til danskerne om at huske respekten for myndighedernes anbefalinger om afstand og brug af håndsprit.

- Vi har alle oplevet, at der er slækket lidt. Kram og knus sidder løsere i gadebilledet. Nogle steder er der ikke længere håndsprit, når vi handler ind. Vi bliver nødt til at minde hinanden om, at det skal tænke anderledes, siger Mette Frederiksen.

Her gælder kravet om mundbind i kollektiv trafik

Mundbind er et supplement 

Statsministeren understreger dog, at supervåbnet mod coronavirus stadig er kravet om at holde afstand.

- Det er vigtigt at sige, at kravet om mundbind bliver indført som et suplement, siger Mette Frederiksen.

Et landsdækkende krav om mundbind i al kollektiv trafik kommer i kølvandet på, at der flere steder i Danmark den seneste uge er registreret en stigende smitte med coronavirus.

Særligt Ringsted og Aarhus har været hårdt ramt, hvilket fik Folketingets partier til at indføre krav om brug af mundbind i offentlig transport i Aarhus.

Justitsminister Nick Hækkerup oplyser på pressemødet, at det bliver op til trafiksselskaberne at kontrollere, at danskerne har mundbind på ligesom man for eksempel kontrollerer billetterne.

Transportminister Benny Engelbrecht siger på pressemødet, at kravet for alle over 12 år og gælder i alle busser, alle tog, også flextrafik, færger og taxaer.

Det er ligeledes et krav at bære mundbind på tog- og metro-stationer, oplyser  transportministeren

Retningslinjer for mundbind

Direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, er også med på pressemødet. Han oplyser, at man også anbefaler folk med særlig risiko for at blive smittet, at de også bærer mundbind i andre situationer, hvor det er svært at holde afstand - for eksempel når de går ud og handler i forretninger.

Stofmundbind har tidligere været frarådet, men nu lyder Sundhedsstyrelsens råd, at et godt stofmundbind er bedre end intet mundbind.

Det giver dog ikke samme sikkerhed som de CE-mærkede engangsmundbind. Derfor er der flere retningslinjer for brugen af stofmundbind.

Et stofmundbind skal:

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

20210125-114354-L-1920x1246we

playButikker, restauranter og frisører forventes at lukke i Hørsholm efter høje smittetal

Sogne Corona

Overblik: Er dit sogn i fare for at blive lukket ned?

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

Morten Slotved Hørsholm

Smitten stiger: Hørsholm Kommune lukket ned

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere