Kopivarer vælter ind i Hovedstadsområdet - men de kan være farlige

Masser af kopivarer strømmer hver dag ind via hovedstadsområdets ti toldsteder. Men handlen med kopivarer går både ud over din sikkerhed, sundhed og virksomhederne i hovedstadsområdet.

Hvis din parfume er en kopivare, så kan du risikere at få allergi, fordi den indeholder sundhedsskadelige stoffer. Foto: Rebekka Juul Bruun - TV 2 Lorry

En kæmpestor postsæk fyldt med pakker ruller igennem scanneren i det Internationale Postcenter ved Kastrup Lufthavn. 

Lige nu er massevis af kopivarer fra lande uden for EU nemlig på vej ind i hovedstadsområdet. 

På scanningsskærmen kan tolderne se både parfumer og noget, der ligner batteri, som skal tjekkes for, om det er kopivarer.

Store postsække scannes for pakker med kopivarer - primært fra lande udenfor EU.  Foto: Rebekka Juul Bruun - TV 2 Lorry

Flere køber kopivarer

- Vi ser en stigende udvikling, fordi folk er blevet bedre til at handle på nettet. Det er nemt at sidde derhjemme, siger Mette Helmundt, funktionsleder i Toldstyrelsen til TV 2 Lorry. 

Du kan få udslæt på kroppen. Det kan også betyde, at din bil ikke bremser, som den skal. Eller noget legetøj som er giftigt.

Lars Holm Nielsen, chefkonsulent i Dansk Industri

Toldstyrelsen ser en fortsat stigning i antallet af kopivarer, men handlen med kopivarer købt på nettet uden for EU’s grænser går både ud over din sikkerhed, sundhed og virksomhederne i hovedstadsområdet.

 - Når virksomheders produkter bliver kopieret, så mister vi omsætning, vi mister arbejdspladser, og så er der en række forbrugerrisici forbundet med det her, siger Lars Holm Nielsen, chefkonsulent i Dansk Industri til TV 2 Lorry. 

Den overordnede regel for kopivarer i Danmark

Du må gerne eje og bruge kopivarer i Danmark, så længe det er til privat brug - men du må ikke sælge kopivarer - det er ulovligt og kan udløse bøde eller fængselsstraf.

I hovedstadsområdet er der ti toldsteder, hvor tolderne tjekker, om der er kopivarer i forsendelserne.

04:07

Se indslag om de mange tusinde kopivarer, der bliver fundet af tolderne og destrueret.  Foto: Rebekka Juul Bruun - TV 2 Lorry

Luk video

Det er blandt andet Roskilde Lufthavn, Færgevej i Helsingør, og i Internationalt Postcenter ved Kastrup Lufthavn. Her scanner de hver dag massevis af pakker i jagten på kopivarer.  

De ti toldsteder er fordelt på de seks punkter, da flere af dem ligger tæt på hinanden. Der scannes blandt andet for kopivarer i Roskilde Lufthavn, Nordhavn og Kastrup Lufthavn. 

- Det vi kigger efter, når vi snakker kopivarer, det er primært varer, der kommer uden for EU - det vi kalder tredjelande, siger Mette Helmundt, funktionsleder i Toldstyrelsen. 

Det er særligt tasker, solbriller, bælter, sko, tøj, batterier og opladere, som bliver kopieret, og det holder toldernes øje med, når de scanner.  Foto: Rebekka Juul Bruun - TV 2 Lorry

Hvis du køber kopivarer i en netbutik uden for EU, så har Toldstyrelsen ret til at tilbageholde varen, hvis rettighedshaver har anmodet om Toldstyrelsens indgriben. Destruktion sker efter rettighedshavers afgørelse.

Vi ser en stigende udvikling, fordi folk er blevet bedre til at handle på nettet. Det er nemt at sidde derhjemme.

Mette Helmundt, funktionsleder i Toldstyrelsen

Du kan også risikere, at virksomheden, som har rettighederne til den indfangede kopivarer, hiver dig i retten, hvis der er mistanke om, at du vil sælge varen videre. Hvis varen udgør en sundhedstrussel, kan Toldstyrelsen også tilbageholde varen og kontakte en relevant myndighed for eksempel Sikkerhedsstyrelsen.

Du risikerer din sikkerhed og sundhed

Selvom det ikke er ulovligt at købe kopivarer til privatbrug, så er det bestemt ikke uden risiko for konsekvenser for din sikkerhed og sundhed. 

- Du kan købe en elektrisk artikel, sætte den i din stikkontakt og risikere, at der går brand i det hele. Du kan købe en parfume, der kan give allergi, fordi den ikke er forarbejdet på den rigtige måde. Du kan købe tøj, som er farvet med stoffer, som er ulovlige i EU, siger Mette Helmundt. 

På scannet er her parfumer, som skal tjekkes for, om det er kopivarer.  Foto: Rebekka Juul Bruun - TV 2 Lorry

- Du kan få udslæt på kroppen. Det kan også betyde, at din bil ikke bremser, som den skal. Eller noget legetøj som er giftigt, siger Lars Holm Nielsen, chefkonsulent i Dansk Industri.  

Forbrugerrådet Tænk advarer også forbrugere imod køb af kopivarer. 

 - Man skal holde sig fra kopivarer. Dem, der laver det her, er kriminelle, så der kan også være farlige ting ved de her kopivarer, fortæller Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk. 

Forsendelser fra Kina knap tredoblet

Ifølge Postnord er Kina det land uden for EU, hvor der kommer flest forsendelser fra.

I 2015 kom der 5,8 mio. forsendelser fra Kina, og det er siden steget stødt. I 2018 var antallet af forsendelser fra Kina oppe på 15,9 mio. forsendelser. Samme tendens genkender Toldstyrelsen.

 - Vi ser rigtig meget fra Kina, det er der ingen tvivl om, siger Mette Helmundt, funktionsleder i Toldstyrelsen. 

Det er især vores virksomheder i hovedstadsområdet, der faktisk laver produkter, som er beskyttet af patenter, kendetegn og design, og de bliver ramt hårdt.

Lars Holm Nielsen, chefkonsulent i Dansk Industri

På landsplan tilbageholdt Toldstyrelsen i 2014 1.476 forsendelser med kopivarer, og i 2018 blev der tilbageholdt 2.546 forsendelser med kopivarer, hvor den tabte værdi for de krænkede rettighedshavere løb op i et beløb på knap 38 millioner danske kroner. 

Handel med kopivarer rammer virksomheder i hovedstadsområdet

 - Det er især vores virksomheder i hovedstadsområdet, der faktisk laver produkter, som er beskyttet af patenter, kendetegn og design, og de bliver ramt hårdt, siger Lars Holm Nielsen, chefkonsulent i Dansk Industri.  

Ifølge Dansk Industri er handel med kopivarer på nettet et stort problem, og det har konsekvenser for virksomheder i hovedstadsområdet, når vi handler kopivarer fremfor originale varer. 

Når tolderne finder kopivarer i de store postsække, sendes de videre til sagsbehandling hos en enhed i Toldstyrelsen, der er i løbende dialog med rettighedshaverne. En dialog der i sidste ende kan ende med destruktion af kopivarerne. Foto: Rebekka Juul Bruun - TV 2 Lorry

- De tager noget omsætning fra virksomhederne, det betyder virksomhederne kan miste arbejdspladser og det betyder også får nogle produkter ud til forbrugerne, som skader virksomhedernes renomme, fordi det er fejlbehæftede produkter, siger Lars Holm Nielsen, chefkonsulent i Dansk Industri.  

Man skal holde sig fra kopivarer. De, der laver det her, er kriminelle, så der kan også være farlige ting ved de her kopivarer.

Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk

De kopivarer tolderne indfanger spænder bredt.

 - Vi ser rigtig meget accessoires, tasker, solbriller, bælter, sko, tøj, batterier som ikke er så gode, oplader til telefoner og alt muligt elektrisk, siger Mette Helmundt. 

  Foto: Rebekka Juul Bruun - TV 2 Lorry

Når tolderne finder kopivarer i de store postsække, så sendes de videre til sagsbehandling hos en enhed i Toldstyrelsen, der er i løbende dialog med rettighedshaverne. En dialog, der i sidste ende, kan ende med destruktion af kopivarerne. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik