Konservative vil forbyde flere bander - rockere er i søgelyset

Det konservative Folkeparti har fremsat et omfattende tryghedsudspil, som blandt andet indebærer mulighed for at ulovliggøre flere bander og rockergrupper.

Står det til Det Konservative Folkeparti og partiets leder, Søren Pape Poulsen, så skal flere bander have samme behandling, som den berygtede Loyal To Familia, LTF, fik - de skal dømmes ulovlige og opløses.

14 dage før valget har partiet offentliggjort et omfattende tryghedsudspil, hvor partiet foreslår stramninger på en lang række områder, som alle har med borgernes tryghed at gøre - fra knivlov til bandeforbud over tryghedsvagter og til drugging.

Og så altså bandegrupperinger. Partiet foreslår, at flere bander skal prøves opløst efter grundlovens paragraf 78, stk. 1.

Grundlovens paragraf 78

  1. Stk. 1. Borgerne har ret til uden forudgående tilladelse at danne foreninger i ethvert lovligt øjemed.

  2. Stk. 2.

    Foreninger, der virker ved eller søger at nå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende, bliver at opløse ved dom.

  3. Stk. 3.

    Ingen forening kan opløses ved en regeringsforanstaltning. Dog kan en forening foreløbig forbydes, men der skal da straks anlægges sag imod den til dens opløsning.

  4. Stk. 4.

    Sager om opløsning af politiske foreninger skal uden særlig tilladelse kunne indbringes for rigets øverste domstol.

  5. Stk. 5.

    Opløsningens retsvirkninger fastsættes nærmere ved lov.

quote Vi kender alle navnene på bander og rockergrupperinger, som kan komme på tale.

Søren Pape Poulsen, fmd., Det Konservative Folkeparti

Søren Pape - hvilke bander er det, I har kig på?

- Det var banebrydende, da LTF blev opløst, og det var en prøvesag for mig, da den kom i Højesteret (Pape tog i sin tid som justitsminister initiativ til at få igangsat sagen, red.). Men jeg skal ikke kunne afgøre, hvem der er i søgelyset nu, men vi kender alle navnene på bander og rockergrupperinger, som kan komme på tale.

Hvis vi alle kender navnene, så må du også have nogle bud?

- Jamen, det kan være Satudarah eller Hells Angels, hvor man netop ser mange sager. Det var en kæmpe sejr, da forbuddet mod LTF kom, men når man kigger på det, så skal det naturligvis være rent juridisk og ikke politisk, lyder det fra den konservative statsministerkandidat.

I bandedelen af det konservative tryghedsudspil indgår blandt andet også, at flere skal kunne idømmes opholdsforbud, at bandemedlemmer skal fratages retten til offentlige ydelser, hvis de idømmes en fængselsstraf samt afsløring af proforma-flytninger. 

Kommuner skal kunne ansætte tryghedsvagter

Den konservative tryghedspakke har også et forslag om, at kommunerne skal kunne ansætte tryghedsvagter, der kan patruljere i beboelseskvarterer, hvor de hurtigt kan rykke ud i tilfælde af indbrud.

Det er tanker, som regeringen også har arbejdet med, men sagen strandede på Christiansborg, fordi partierne ikke kan enes om, hvordan juraen bag korps af tryghedsvagter skal se ud.

- Desværre er der partier i politiforligskredsen, som aktivt  blokerer for, at vi kan komme videre. Vi synes, at tryghedsvagts-ordningen skal kunne bruges de steder, hvor der er mange indbrud, eller hvor der i øvrigt er utrygt at færdes på gaden, siger Søren Pape Poulsen, der blandt andet mener, at tryghedsvagter skal arbejde med droner, idet han ser det som en vigtig opgave, at man skaffer billeddokumentation af indbrudstyve - mens de er i aktion.

Men hvis du vil lade kommunerne bruge en masse penge på tryghedsvagter - var det så ikke nemmere, hvis vi ansatte noget mere politi. Både tryghedsvagter og betjente skal jo have løn?

- Der skal også mere politi til. Men det er en mulighed, vi gerne vil give kommunerne. Det er et enkelt element i en større pakke, og vi er nødt til at være fordomsfri, når vi kigger på løsninger. Her er droner en mulighed, siger han og understreger, at eventuelle vagtkorps ikke skal være bevæbnede.

Deres opgave bliver at dokumentere - og dermed skaffe beviser.

Brug for mere tryghed

De konservative vil øge strafferammerne for knivbesiddelse og i øvrigt hæve straffen for både vold- og voldtægt.

quote Folk skal kunne sende deres døtre trygt i byen.

Søren Pape Poulsen, fmd., Det Konservative Folkeparti

Hvis man ser på statistikkerne, så er antallet af voldsforbrydelser nogenlunde stabilt. Er der andre grunde til jeres forslag lige nu  end at der er valg om 14 dage?

- De fleste vil anerkende, at retspolitikken ligger det konservative hjerte nært. Og som justitsminister har jeg selv brugt mange kræfter på ,området. Mange er utrygge, og vi ser flere tilfælde af drugging, hvor unge piger går i byen og vågner til et overgreb. Vi vil skærpe straffen både her, og når det gælder salg af narkotika til mindreårige. Folk skal kunne sende deres unge døtre trygt i byen.

Vi har en statsminister, der taler om utryghed i vaskekældre. Og nu kommer jeres udspil. Kappes I om at gøre os utrygge?

- Vi skal ikke gøre nogen bange. Og jeg snakker ikke om vaskekældre. Men der er jo vold på gaden. Der er utryghed på Vestegnen, så vi kan ikke lade hånt om det.

Så det vil I kunne tale med Socialdemokratiet om?

- Vi arbejder bredt og mødes gerne. Jeg håber, at de kan se de gode intentioner i vores udspil, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

Og måske er der noget at mødes om. I hvert fald siger justitsminister Mattias Tesfaye (S) om bandedelen til Ritzau:

- Det er ikke noget, der får mig til at løb skrigende væk, siger han.

Tesfaye efterlyser i samme forbindelse en finansiering af de konservative tanker og peger også på, at han savner tanker om forebyggelse af kriminalitet.

- Det kræver en økonomisk saltvandsindsprøjtning at sørge for, at der kommer bedre mennesker ud af spjældet, siger han til Ritzau.






 








Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik