Kongens jagtmark på bejlerfærd

Mandag underskrev kulturminister Marianne Jelved Danmarks ansøgninger om at Enevoldskongernes nordsjællandske jagtmarker og Christiansfeld kommer med på Unescos liste over unik verdensarv. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Foto: Lorry

Den nordsjællandske ansøgning omfatter den sydlige del af Gribskov, hele Store Dyrehave samt Jægersborg Dyrehave og Hegn. Christian 5.s jagtlandskaber fra slutningen af 1600-tallet er inspireret af kongens besøg hos den franske solkonge Ludvig 14. Her blev den danske konge introduceret til parforcejagt, hvor jægere til hest og med hunde jager vildtet, til det ikke kan mere, hvorefter den enevældige hersker stiger af hesten og dræber dyret.

De tilbageblevne jagtlandskaber, som blandt andet kan ses i skovenes stisystemer, har siden 2010 stået på den danske liste over emner, man gerne så udnævnt til verdenskulturarv, men projektet er nu opgraderet til egentlig kandidat. Går alt efter planen, så afgør Unesco i slutningen af 2015, om kongens jagtmarker kan kvalificere sig til at blive betegnet som verdensarv.

Marianne Jelved kalder Parforcejagtsystemet er et utrolig spændende kulturlandskab.

- Det virker så ødselt og flamboyant - man fristes næsten til at sige udansk - at indrette et helt landskab efter kongens jagt. Men samtidig er det også grundstenen til nogle af de ting, vi betragter som meget danske: en rationel udnyttelse af landskabet og en velorganiseret stat. Det er en god og tankevækkende historie med masser af internationalt perspektiv, som vi håber, vil få anerkendelse på Verdensarvslisten. Samtidig er begge kandidater eksempler på, at vi i Danmark altid har hentet inspiration udefra, og at vi har haft ansigtet rettet udadtil, siger hun til Frederiksborg Amts Avis.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik