Kommuner om bioposer fulde af plastik: ”Skandaløst" og "en ommer"

De grønne bioposer er fulde af plastik. Det berører de ni kommuner, som er medejere af Vestforbrændingen. Her mødes den nye undersøgelse med undren.

De bioposer, som flere borgere i hovedstadsområdet sorterer kaffegrums, kartoffelskræller og æbleskrog fra i, er ikke så grønne, som man troede.

quote Det er skandaløst. Vi har jo bestilt, købt og brugt de poser i god tro om, at det var bioposer. 

Tina Tving Stauning, Soc.Dem, formand for Teknik-, Miljø- og Erhvervsudvalget i Frederikssund, 

En ny undersøgelse fra Teknologisk Institut viser, at den bløde, grønne pose består af 71,8 procent fossilt plastmateriale, skrev Ingeniøren tirsdag.

Vestforbrændingen, som leverer bioposer til Københavns Kommune, leverer også bioposer til ni andre kommuner. Og her vækker nyheden om bioposerne undren. 

Det viser en rundringning som TV 2 Lorry har lavet i dag, onsdag, til de kommuner, der fortsat bruger bioposen.

- Det er skandaløst. Vi har jo bestilt, købt og brugt de poser i god tro om, at det var bioposer. Så det er en ommer, lyder det fra formand for Teknik-, Miljø- og Erhvervsudvalget i Frederikssund, Tina Tving Stauning, Soc.Dem.

Stod det til hende, så bør Frederikssund skifte til plastposer, men det er endnu ikke blevet behandlet politisk.

I Vallensbæk falder nyheden heller ikke i god jord.

- Jeg er nok lidt overrasket over, at den ikke er mere genanvendelig end som så. Jeg vil selvfølgelig have en pose, der er så klimavenlig som overhovedet muligt. Personligt kan jeg godt undre mig over, at det ikke er blevet testet før, siger Jan Høgskilde, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Vallensbæk, Kons. 

Den skulle være så grøn - men så er den det alligevel ikke helt - bioposen her, som mange borgere i vores område bruger til at sortere deres madaffald. Så nu overvejer kommunerne, om den helt skal skrottes.

Disse kommuner sorterer madaffald - og disse poser bruger de:

Vestforbrænding anbefaler plast

Vestforbrændingen anbefaler ejerkommunerne at skifte fra bioposer til plastik.

Bioposerne bliver nemlig alligevel sorteret fra affaldet, inden det komposteres. 

Få en forklaring på, hvorfor plastikposerne er det bedre valg ifølge Vestforbrændingen.

- Med den løsning vi har i dag, bliver poserne sorteret fra ligegyldigt, om det er plastik- eller bioposer. Plastikposen er en bedre løsning, fordi vi får mere madaffald over i vores biogasanlæg end med bioposen. Derudover har borgerne en bedre oplevelse med plastikposen, fordi de oplever at bioposen går i stykker og klistre til deres spand, siger Camilla Bjerg Pedersen, konsulentchef ved Vestforbrændingen.

Vestforbrændingen forventer, at alle på nær Københavns Kommune vil følger anbefaling over og overgår til plastposer af genanvendt plast. København vil muligvis også følge trop, men det er endnu uafklaret, oplyser Vestforbrændingen.

Se, hvordan det foregår, når madaffald skal komposteres her. 

I Halsnæs og Albertslund har man allerede besluttet at stoppe med bioposerne. Furesø har godkendt at skifte til plastposer, og Gribskov har brugt plastikposer fra start.

Ballerup er en af de kommuner, hvor man håber at skifte til noget andet end bioposerne: 

- Det er ærgerligt, for hele historien om genanvendelse er en god tanke, siger Hella Hardø Tiedemann, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget, Soc.Dem.

Sådan reagerer udvalgte kommuner på nyheden om, at bioposen er fuld af plastik: