Kommuner lukker ned: "Ikke set siden 2. verdenskrig"

Rådhuse og offentlige instanser vil være helt tomme de næste 14 dage.

Efter at statsminister Mette Frederiksen meddelte, at store dele af det offentlige Danmark  lukker ned de næste to uger, har kommunerne i TV 2 Lorrys sendeområde torsdag haft travlt.

Det gælder blandt andet i Helsingør, hvor krisestaben var indkaldt på rådhuset. Ligesom i alle andre kommuner skal man her forholde sig til nedlukning af kommunen.

- Jeg har ikke prøvet nogen lignende før, så jeg tror, man skal rigtig lang tilbage i tid og nok tilbage til 2. verdenskrig, før man kan finde en situation, der på nogle måder kan minde om det, vi står i nu, siger Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør Kommune, TV 2 Lorry.

Også på rådhuset i Køge er alle ikke-nødvendige funktioner ved at blive lukket ned. Man havde åbent torsdag, men ellers er det fra mandag, at man holder helt lukket.

Rigtig mange medarbejdere er dog allerede sendt hjem.

- Det handler om de anbefalinger, vi har fået fra regeringens side. Vi følger dem, så godt vi kan, siger Marie Stærke (S), borgmester i Køge Kommune, til TV 2 Lorry.

Selvom rigtig meget lukker ned, så vil der blive etableret nødpasning for forældre, som skal på arbejde steder, hvor de skal være til rådighed.

- Vi er ved at få et overblik over, hvor stort et behov der er, siger Marie Stærke.

Sidste dag for kørekort og pas

Torsdag formiddag havde en hel del borgere fundet vejen forbi Borgerservice i Køge, allerede inden man slog dørene op. Og det var en god ide. Sammen med jobcenteret var det nemlig sidste åbningsdag inden det lukker ned på grund af coronavirus.

Derfor var det sidste mulighed for blandt andet at få udstedt kørekort eller fornyet pas.

- Min bonusdatter har fået opholdstiladelse i fredags, så vi skal ind at have lavet sygesrikringskort og alt muligt, sagde Frank Thøgersen til TV 2 Lorry.

Og han var ikke den eneste.

-  Jeg er kommet herned for at få godkendt mit kørekort. Jeg er bange for, at de lukker ned på grund af coronavirussen, så jeg vil gerne have det ordnet hurtigst muligt, sagde Bertram Sofus Andreæ.

Fysisk fremmøde må vente

På Helsingør Rådhus skulle torsdagens møde i krisestaben heldigvis ikke startes fra bunden. 

- Vi samler op på de ting, vi satte igang onsdag aften. Vi var heldigvis i gang med at aflyse en lang række kulturarrangementer og kulturaktiviteter, så vi var allerede i gang, og det er det, vi er fortsat med, siger Benedikte Kiær.

Den kritiske borgernære service skal dog opretholdes. Det gælder blandt andet plejecentre, hjemmeplejen og specielle dagtilbud.

Alle andre må væbne sig med tålmodighed.

- Alt det der kræver, at man skal møde fysisk op, eller at man skal i kontakt med en medarbejder, der må jeg sige helt generelt, at det må vi vente med i nogle uger. Alt der kan foregå elektronisk, og hvor vi med vores medarbejdere kan arbejde digitalt og stadig hjælpe borgerne, det er det vi arbejder med, for at det stadig fungerer, siger Benedikte Kiær.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik