Kommuner husker hashen, men glemmer depressionen

Ofte har misbrugere en psykisk sygdom, som de skal have hjælp til, før de kan blive stoffrie. Men det risikerer mange af kommunernes behandlingssteder at overse, viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed. Det skriver DR P4 København.

Over en fjerdedel af kommunernes behandlingssteder undersøger aldrig eller kun sjældent, om nyankomne misbrugere har en psykisk sygdom udover deres problem med stoffer, skriver DR P4 København.

Konsekvensen er, at færre bliver stoffrie, siger overlæge fra Hvidovre Hospital Ulrik Becker, som har været med til at lave undersøgelsen.

- Det er vigtigt at kende til de psykiatriske lidelser hos en person, hvis man skal behandle ham eller hende ordentligt for sit stofmisbrug. For fleres vedkommende er den psykiske sygdom den direkte årsag til stofmisbruget.

Behandling fokuserer ikke nok på psykiske sygdomme

Tidligere undersøgelser viser, at 60 til 70 procent af alle stofmisbrugere i behandling lider af en psykisk sygdom.

Landsforeningen for Bedre Psykiatri mener, at behandlingen af misbrugerne er mangelfuld, fordi den ikke fokuserer nok på de psykiske sygdomme.

- Det er højt overraskende på den negative måde, siger formand Thorstein Theilgaard til DR P4 København.

Ifølge ham skyldes den mangelfulde behandling, at opgaven er delt op mellem kommunerne og regionen.

Mangelfuldt samarbejde mellem kommune og region

- Kommunerne hjælper misbrugere af med hashen eller heroinen, mens det er regionen, der skal tage sig af depressionen eller skizofrenien. Og da samarbejdet ikke fungerer ordentligt mellem dem, så er der mange patienter, der falder mellem to stole, siger Thorstein Theilgaard til DR P4 København.

Formand for Regionen Hovedstadens psykiatriudvalg, Arly Eskildsen (SF), er enig i, at behandling af misbrugere med psykiske sygdomme er for dårlig.

- Samarbejdet fungerer slet ikke. Samlet set er det en katastrofe, siger han.

Han vil løse problemet ved at samle behandlingen af misbrugerne i regionen.

- Det er simpelthen nødvendigt, siger Arly Eskildsen til DR P4 København.

Socialborgmester: Region skal være bedre til at hjælpe kommune

Det er Københavns socialborgmester, Mikkel Warming (EL), dog ikke meget for.

- Det er en dum idé at løsrive misbrugsbehandlingen fra kommunens sociale indsats, siger han.

Han mener derimod, at regionen bare skal blive bedre til at hjælpe kommunen.

- Vi skal have psykiaterne væk fra hospitalerne og ud på gaden og herbergerne, hvor misbrugerne befinder sig, siger Mikkel Warming.

Ifølge undersøgelsen fra Statens Institut for Folkesundhed kritiserer hver fjerde af kommunernes behandlingssteder regionernes psykitatri for at være dårlige eller meget dårlige til at samarbejde.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik