Kørelærer fra Hundested lamslået: Elever tvinges til køreprøve på Fyn

Manglen på ledige køreprøver på Sjælland kaster kørelærere ud i en landsdækkende jagt på prøver til eleverne.

Den 11. august skal kørelærer Dan Rylinger fra Hundested til Svendborg på Fyn.

Med sig i bilen har han en af sine elever, der skal til køreprøve. Og samtidig rejser endnu en af hans elever med toget til Svendborg for også at gå til prøve.

- Det anbefales jo, at vi ikke er for mange i bilen, så derfor tager den ene elev toget, forklarer Dan Rylinger.

Og så kan man jo ellers begynde at undre sig over, hvorfor en kørelærer fra Hundested og hans to elever tager den lange tur til Svendborg, så eleverne kan gå til prøve der.

quote Det er helt åndssvagt. Det er sort. Men der er ingen ledige prøver på Sjælland. Ingen.

Dan Rylinger, kørelærer

- Det er helt åndssvagt. Det er sort. Men der er ingen ledige prøver på Sjælland. Ingen. Og enten skal eleverne gå og vente på, at der måske bliver en prøve ledig på Sjælland, og så skal de tage køretimer i mellemtiden - eller også skal man køre til Fyn og Jylland, hvor der er ledige prøvetider, forklarer Dan Rylinger.

Han har været kørelærer i fem år, og i den tid er manglen på ledige tider til køreprøver blevet værre og værre. Tidligere har han fyldt sin bil med fire elever og er kørt til Bornholm.

Her har de overnattet i hans sommerhus, har fået en sidste køretimer - og er så gået til køreprøve dagen efter.

- Men det er dyrt for eleverne, så nu tager vi turen til Svendborg, lyder det fra den dybt frustrerede kørelærer.

Masser af tider i Jylland

Han har foretaget en opgørelser over hvor i landet, der er ledige køreprøver. Og tallene viser, at mens der på hele Sjælland ikke er en eneste ledig tid til køreprøve, så er der masser af ledige tider i for eksempel Nordjylland og på Bornholm. 

Dan Rylinger mener derfor, at det ville give mening, hvis man sætter køresagkyndige fra Jylland på toget mod København, hvor de kan indlogeres på et hotel og så ellers bruge to-tre dage på at gennemføre køreprøver med elever fra det sjællandske område.

Tilbage i maj fortalte TV 2 Lorry også om kørelærernes problemer med at skaffe prøver til eleverne. Dengang lød forklaringen fra Nordsjællands Politi, at coronaepidemien har spændt ben for afviklingen af prøver. Men problemet er ældre end som så.

Også i 2017 kunne vi fortælle om kørelærere, der forlod Sjælland for at tage elever med til prøve i Jylland eller på Bornholm.

Pizzakøreskoler skaber problemer

Jan E. Jørgensen, der er medlem af retsudvalget for Venstre, mener, at en del af problemet ligger hos køreskolerne.

- I hovedstadsområdet er der mange såkaldte pizzakøreskoler. De annoncerer med et fast antal timer og en teoriprøve til en meget lav pris. Og når de så sender eleverne til køreprøve, så dumper de, fordi de ikke har rutine nok. Dermed lægger en enkelt elev beslag på to eller tre prøver, siger Jan E. Jørgensen.

quote Hæv gebyret, og få styr på lortet.

Lisbet Jensen, formanden for Kørelærerforeningen

Han efterlyser, at køreskolerne tvinges til at annoncere med deres dumpeprocenter, så elever kan undgå skoler, der ikke sikrer eleven timer nok, før de sender dem til køreprøve.

Kørelærerformand: Hæv gebyret, og få styr på lortet

Men den idé får en kold skulder af formanden for Kørelærerforeningen, Lisbet Jensen.

- Vi har jo nogenlunde stabile dumpeprocenter, så det giver ikke mening. I stedet burde man få køresagkyndige fra Jylland og herover til Sjælland, hvor de kan gennemføre prøver, siger hun og støtter dermed de tanker, som Dan Rylinger også har.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Hvis køreeleverne insisterer på at afvikle deres køreprøve på Sjælland, risikerer de at skulle vente længe, inden de får fingrene i det eftertragtede kørekort.
Hvis køreeleverne insisterer på at afvikle deres køreprøve på Sjælland, risikerer de at skulle vente længe, inden de får fingrene i det eftertragtede kørekort.
Foto: Kim Haugaard / ritzau Scanpix

Lisbet Jensen gør samtidig opmærksom på, at hun har svært ved at forstå, hvorfor der overhovedet er et problem med manglende tider, da køreprøvesystemet langt hen ad vejen er selvfinansierende, fordi eleverne betaler for undervisningen - og for de køresagkyndige. Derfor er der ifølge Lisbet Jensen kun en ting at gøre:

- Hæv gebyret, og få styr på lortet, siger hun.

Corona er skyld i pukkel

Nordsjællands Politi er en af de politikredse, hvor det er mere end almindelig svært at få booket tid til en køreprøve.

Herfra er der i dag ingen kommentarer til idéen om at fragte jyske køresagkyndige til København, idet man henviser til Rigspolitiet.

Da vi tilbage i maj spurgte Nordsjællands Politi om de store problemer med at få tid til køreprøver, lød svaret, at coronaepidemien satte begrænsninger.

- Da der er køreprøvesagkyndige, som af helbredsmæssige årsager ikke kan varetage hverken teori- eller køreprøver ud fra de givne retningslinjer, og Nordsjællands Politi – som alle andre politikredse – bruger mange ressourcer til at skabe tryghed for befolkningen i forhold til de regler, der gælder omkring storcentre, restauranter m.v., er det desværre ikke muligt i øjeblikket at afsætte personale til at gennemføre yderligere prøver, hed det dengang.

Rigspolitiet overvåger situationen

Og spørger man hos Rigspolitiet, nævner de fortsat corona som en af årsagerne til de store problemer.

I en mail til os skriver Rigspolitiet:

"I maj 2019 blev der lavet en plan for at imødegå udfordringen med ledige køreprøver, men på grund af minimal afvikling af prøver i april 2020 grundet COVID-19 er der opstået en pukkel, som gør situationen hen over sommeren værre end tidligere."

"Samtidig har flere kørelærere/køreskoler oplyst, at de kun i begrænset omfang har til hensigt at holde sommerferie i år på grund af den lange nedlukningsperiode i forbindelse med covid-19. Det har derfor ikke været muligt fuldt ud at konstatere effekten af den iværksatte plan."

I samme mail oplyser Rigspolitiet, at de nu er i dialog med alle politikredse, og at de ugentligt følger udviklingen på ventetid ved køreprøver.

- Flere politikredse har taget initiativ til i større omfang at trække på kredsens assistanceprøvesagkyndige end hidtil og dermed styrke området, ligesom de i samarbejde med politikredsens øvrige afdelinger forsøger at finde løsninger, der tilgodeser behovet for afvikling af prøver – dette kan fx. være rokering af administrative medarbejdere for at frigøre sagkyndige medarbejdere til afvikling af køreprøver, lyder det.

Rigspolitiet understreger, at de køresagkyndige dog også skal bidrage til løsningen af andre politiopgaver.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik