Københavns vækst imponerer: Overgår stenrige Schweiz

Cheføkonom kalder det et solidt økonomisk opsving. Hovedstaden kan trække andre landsdele op, mener Vestager.

Vækstlokomotivet drøner for fuld kraft i Danmarks hovedstad, som klarer sig betydeligt bedre end resten af landet.

Indbyggerne i København er nu mere end dobbelt så rige som befolkningen i store dele af Danmark, viser nye tal fra Danmarks Statistik, som har delt det danske bruttonationalprodukt (BNP) op på landsdele, skriver Berlingske.

Den gennemsnitlige indkomst (BNP per indbygger) for en borger i København og på Frederiksberg ligger nu på 460.000 kroner.

Det er over dobbelt så meget, som en borger i Vest- og Sydsjælland tjener og hele 43 procent over niveauet for hele Danmark set under et.

Velstanden i Kbh. steg med 3,7% i 2011

Københavnerne tjener efterhånden så meget, at hovedstaden nu har flere penge end det ellers så rige land Schweiz, skriver avisen.

Velstanden i København røg i vejret med 3,7 procent i 2011 - fremgangen i hele landet var blot på 0,7 procent. I 2010 var billedet det samme i hovedstaden - her steg BNP med over tre procent.

Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, kalder væksten i København for "et solidt økonomisk opsving".

Kommunalforsker Ulf Hjelmar fra Det Nationale Institut for Kommunernes og Regionernes Analyse og Forskning (Kora) peger over for Berlingske på flere årsager til fremgangen i hovedstaden:

Fremgang i Kbh. trækker andre landsdele op - mener minister

Andelen af befolkningen, som er i arbejde i København, er højere end resten af landet. Desuden er der langt mere eksport, forskning, højteknologi, højtuddannet arbejdskraft og befolkningsvækst omkring storbyen.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) vurderer, at fremgangen i hovedstaden trækker de andre landsdele med op.

Professor Anne-Mette Hjalager fra Center for Landdistriktsforskning ved Syddansk Universitet er dog ikke helt enig:

- Befolkningstilvæksten er også større i hovedstadsområdet end i resten af landet, og det er medvirkende til det billede, som ses. Men regionerne uden for hovedstaden finder næppe udviklingen helt tilfredsstillende, siger hun til Berlingske.

- De ser jo gerne, at dampen holdes oppe, blandt andet fordi det er med til at sikre, at de erhvervsaktive og de unge flytter væk fra deres region, tilføjer professoren.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

Maddrengen roerer

play13-årig elsker at lave mad: Nu har han skabt sit eget fritidsjob

Postbyen

playMegaprojekt skrider frem: Her skal Københavns næste højhuse bygges

elløbehjul

Ny lov: Hjelm-pligt på el-løbehjul

PR-foto

Mistanke om menneskehandel i forbindelse med byggeri af luksusboliger i Nordsjælland

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere