Københavns Kommune sylter 216 syge borgere

Der står i loven, det må tage tre måneder. Men både Jolanta Jensen og Pia Engelbæk og 214 andre borgere sidder med breve fra kommunen om, at de kommer til at vente op til 14 måneder på at få behandlet deres ansøgninger om førtidspension. Det skriver Avisen.dk.

Ifølge Københavns Kommune er det et boom i ansøgninger om førtidspension, der har skabt rekordventetider i Københavns Kommune.

Mange flere har søgt om førtidspension ved udgangen af sidste år. Inden nye regler 1. januar gjorde det så godt som umuligt at få førtidspension.

I København betød panikken før lukketid, at mens kommunen normalt behandler cirka 250 sager om året om førtidspension på det såkaldte 'foreliggende grundlag', så modtog kommunen alene i december sidste år omkring 450 ansøgninger.

Tilstand forværret i ventetiden

Københavns Kommune oplyser til Avisen.dk, at Socialforvaltningen i juni og juli sendte 216 breve ud til borgere med ordlyden:

"Det forventes, at din førtidspensionssag kan afgøres senest den 31. december 2013 / 31. januar 2014."

For borgere som Jolanta Jensen og Pia Engelbæk har de lange sagsbehandlingstider konsekvenser. Jolanta Jensen har papir fra psykiatrien på, at hendes allerede tre år lange sag med Københavns Kommune i sig selv har forværret hendes tilstand.

Kommune: Ikke normalt med så lang behandlingstid

"Jeg må dybt beklage, at borgere i Københavns Kommune må vente så længe på en afgørelse. Det er hverken rimeligt eller acceptabelt og langt fra den normale situation for ansøgninger om førtidspension på det foreliggende dokumentationsgrundlag," siger Thomas Thellersen Børner, direktør i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til Avisen.dk.

Ricky Magnussen er privat socialrådgiver og betalt af Jolanta Jensen og Pia Engelbæk for hjælpe med at køre deres sager. Han sidder også med andre lignende sager med meget lange sagsbehandlingstider i andre kommuner.

Risiko for, at sag skal gå om

Han frygter, at de lange ventetider skader borgerne på flere måder.

"Min mistanke er, at det her er en ny måde at undgå at træffe afgørelser efter de gamle regler," siger Ricky Magnussen til Avisen.dk.

Jolanta Jensen har kronisk depression, svær gigt og fibromyalgi og lægeerklæringer på, at hun aldrig bliver bedre. Alligevel er hun blevet smidt rundt i Københavns Kommune i tre år. Den lange ventetid betyder, at Jolanta Jensen risikerer, at hendes sag skal gå helt om, fordi hendes lægepapirer bliver forældede.

Førtidspension giver mulighed for at komme lidt mere ud

Og Pia Engelbæk, der har slidgigt, fibromyalgi og en slidsygdom i venstre skulder, har været sygemeldt siden 2007 og er på kontanthjælp. En førtidspension vil give hende 3.000 kroner mere om måneden, og muligheden for at flytte tættere på sin familie.

"Jeg har kun 2.000 kroner til mad, tøj medicin og alt andet, så en førtidspension vil give mig råd til at komme lidt mere ud," siger Pia Engelbæk til Avisen.dk.

Men Pia Engelbæk og Jolanta Jensen kan ikke gøre noget for at få kommunen til at arbejde hurtigere. Selv om der står direkte i loven om social pension, at det højst må tage tre måneder at behandle ansøgning om førtidspension, så er der ingen sanktionsmuligheder.

Kommunen kan blive ved med at forlænge behandlingstid

Loven kræver ikke andet, end at kommunen skal skrive til borgere som Jolanta, at de ikke kan nå det indenfor fristen og derfor sætte en ny frist.

Det får stærk kritik fra Carl-Erik Nielsen, der er formand for Landsforeningen for førtidspensionister.

"Lovgivningen giver borgerne en masse pligter, mens det offentlige har alle rettighederne. Vi har påtalt siden 2002, at en frist skal være bindende. Kommunerne kan jo blive ved at forlænge," siger han til Avisen.dk.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik