Københavnerne skal høres om integrationen

Skal knægtene i Mjølnerparken spille gratis i den lokale fodboldklub, mens deres mødre lærer, hvordan man opdrager sine børn i Danmark? Det får københavnerne nu lov til at vurdere, skriver Urban.

For den politik, der skal danne fremtidig ramme om integration i hovedstaden ,er stik imod al praksis sendt i høring - og derfor får borgerne i de kommende 26 dage mulighed for at præge alt lige fra danskundervisningen af tosprogede elever til den boligsociale indsats i ghettoen.
Ifølge kommunens beskæftigelses- og integrationsborgmester, Klaus Bondam (R), er der brug for alle kræfter.
»Hvis vi skal have en vellykket integrationspolitik, skal det ikke være politikernes, men byens. Derfor beder vi alle om at lægge hovederne i blød og komme med forslag til, hvordan vi sikrer den fremtidige økonomi og alle en ordentlig livskvalitet,« siger Klaus Bondam.
Bondam tilføjer, at deltagelse i stormøder og bidrag på blanddigibyen.dk ikke er ensbetydende med, at udvalgets nuværende forslag og ord bliver kylet i skraldespanden. Men som han siger:
»Vi er klar til at skifte ud, tilføje, omformulere, eksemplificere, slette og præcisere. Det skal være lettere at blive københavner end dansker. Vi får brug for alle de hænder vi kan stampe op af stenbroen, derfor er der hverken råd til at tabe skoleelever på gulvet eller have voksne parkeret på et sidespor uden danskkundskaber og arbejde.«
På Danmarks Journalisthøjskole mener forsker i kommunalpolitik, Roger Buch, ikke der er grund til at sætte næsen op efter stor borger-indflydelse på den nye integrationsplan.
Han oplyser, at høringer som regel er udtryk for signalpolitik og selv i de lovpligtige tilfælde er vælgernes reelle indflydelse efter hans overbevisning tæt på nul.
»I et udkast til en politik er der indarbejdet en masse hensyn og holdninger, som ikke bare forkastes, fordi en flok ildsjæle møder op til et stormøde med en række synspunkter, som sjældent repræsenterer flertallet af borgere. Og da politikerne i Borgerrepræsentationen alligevel sidder med den endelige beslutning, så vil alle de borgere, der tror de kan få lov til at bestemme mere end en lille flig, spilde deres tid,« siger Roger Buch til Urban.
Hos Foreningen Nydansker har direktør Torben Møller-Hansen læst kommunens udkast til den nye integrationspolitik uden større begejstring.
I hans øjne er politikernes forslag og visioner en rutinepræget præstation med god forståelse af opgaven.
Derfor ser han frem til borgernes indspark.
»Jeg savner visioner, der er så vovede, at de rækker længere end næste lokalvalg og sætter min lid til borgernes indspark på området. For Københavns Kommune er integrations-lokomotiv for hele Danmark og derfor er det utroligt vigtigt, at den kommende politik ikke kun tager fat om sociale udfordringer. Den skal vise, hvordan vi drager nytte af mangfoldigheden og give os mulighed for at lære af de mange succeshistorier vi til manges overraskelse har skabt i de seneste ti år,« siger Torben Møller-Hansen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik