Københavnerkrokodiller har skiftet art

En dna-prøve har afsløret, at de to krokodiller i Københavns Zoo slet ikke er ægte nilkrokodiller, som man i årevis har troet, men tilhører den truede art ørkenkrokodille eller vestafrikansk krokodille, skriver Politiken mandag.

I 1981 fik Zoo i København fire nye krokodiller, og i de dokumenter, der fulgte med dyrene, stod arten angivet som nilkrokodille (Crocodylus niloticus). En glubsk fætter, der som fuldvoksen typisk måler 4,50 meter fra hoved til halespids - men kan blive godt 6 meter lang.

Der var imidlertid noget ved krokodillerne, som for det zoologisk kyndige øje ikke helt stemte: For det første blev de 'kun' omkring 3 meter lange, og for det andet var de ikke fuldt så aggressive, som nilkrokodiller plejer at være.

Men det kunne måske hænge sammen med, at de levede i fangenskab i et relativt lille anlæg, sagde en teori, og så blev sagen ikke undersøgt nærmere.

Tvivl om den fundne arts eksistens

For få dage siden skete der imidlertid noget bemærkelsesværdigt. For ved hjælp af dna-analyser af blodprøver fra Zoos to tilbageværende krokodiller fra 1981-leverancen - en han og en hun, der lever i tropeafdelingen - er det nu slået fast, at de tilhører Crocodylus suchus, også kendt som vestafrikansk krokodille eller ørkenkrokodille.

Der har længe været tvivl om artens eksistens, men dna-forskning afslørede i 2011, at nilkrokodiller og ørkenkrokodiller genetisk er to forskellige, selvstændige arter.

Samtidig har det vist sig, at de mumier af krokodiller, der er fundet i egyptiske grave fra oldtiden tilhører arten Crocodylus suchus, og at det dermed var den, egyptiske præster hold i forbindelse med en kult omkring krokodilleguden Sobek.

Truet dyr

Ørkenkrokodillen, som i sin tid altså også levede i Nilregionen, findes i dag fortrinsvis i det vestlige Afrika, blandt andet i Mauretanien og Nigeria. Og den er, i modsætning til nilkrokodillen, et truet dyr, siger dyrlæge Mads Bertelsen fra Københavns Zoo:

»Vi har ikke gjort meget for at anspore dyrene til at yngle de senere år, men det skal vi nok til nu - måske ved at manipulere med indeklimaet og foderet for at efterligne deres naturlige ynglesæson.

Men det kan også være, at vi låner dyrene ud til en anden have med bedre ynglebetingelser. Bliver det løsningen, vil vi i København udstille en anden truet krokodilleart, som vi også kan være med til at bevare«, siger Mads Bertelsen til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik