København vil nytænke almene boliger

Tiden er løbet fra de typiske almene boligbyggerier, mener Københavns Kommune.

Der er pres på boligmarkedet i København, som hver måned får 1000 nye beboere. For at sikre at lavtlønnede også kan bo i hovedstaden i fremtiden, har Københavns Kommune indbudt de almene boligforeninger til nye partnerskaber, som skal nyskabe den almene bolig.

Indtil videre har kommunen modtaget fem konkrete forslag, som politikerne nu skal tage stilling til. Et af forslagene fokuserer på at blande både unge, familier og ældre i et 'generationernes byhus', mens et andet forslag vil blande boligformerne, så der i byggeriet er både almene, andels- og ejerboliger.

- Fælles for de indkomne forslag er, at de gør op med den stereotype tankegang om almene boliger som et sted, hvor vi anbringer samfundets svageste sammen med os andre uden millioner på kontoen til at købe os ind i nybyggerier, teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, Enhedslisten, og fortsætter:

- Den moderne almene bolig har fokus på at skabe billige boliger, men også at tage ansvar for at byggeriet giver noget til beboerne og til byen, så vi får skabt stærke fællesskaber, som løfter levestandarden i København.

Idéen er, at hvert partnerskab skal skabe op mod 800 almene boliger, og med de nye bud lægges der op til en ti-femten procent lavere husleje. Samtidig er det hensigten, at de almene boliger står klar op til et år hurtigere, end det er tilfældet i dag.

- Hvis København fortsat skal være en mangfoldig by, kræver det, at vi har plads til både unge, helt almindelige familier og folkepensionister. Det er typisk ikke dem, der bliver skabt hjem til, når nybyggerier skyder op, og derfor er den almene sektor så vigtig, hvis København stadig skal være for alle. De nye udgaver af den almene bolig sigter mod at skabe nye boligkoncepter og lavere husleje, og det kan jeg kun bakke op om, siger Morten Kabell.

Der er afsat kommunale midler til at støtte etableringen af omkring 2500 almene boliger. Det svarer til omkring en halv milliard kroner.

Tre af de fem modtagede forslag indstilles til egentlige partnerskabsaftaler, oplyser Københavns Kommune.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

hjemløs

Hus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere