København skifter system efter nøglefadæse

København har undersøgt 4500 svage ældres nøgleskabe, efter at syv af kommunens nøgler til hjemmehjælpsmodtagere er forsvundet. Politiet undersøger sagen.

Hjemmeplejen i København tager nu konsekvensen af, at en systemnøgle måske er blevet stjålet. Den giver adgang til bokse med nøglerne til omkring 4500 svage ældres hjem.
En af kommunens hjemmehjælpsmodtagere så mandag aften en ukendt person fjerne en nøgle fra den nødboks, der er muret ind foran svage ældres hjem og indeholder en nøgle til døren, som kan bruges i nødstilfælde.
Efterfølgende har kommunen konstateret, at i alt syv nøgler er forsvundet fra de omkring 4500 ældre, der har nødbokse.
- Vi har besluttet, at vi ændrer vores nødkaldssystem til et mere moderne for at tage højde for, at systemet angiveligt kan dirkes op, siger områdeleder Signe Grauslund.
Der er bestilt et nøglesystem fra USA, der ventes leveret i løbet af et par dage, hvorefter det skal kodes og monteres. Københavns Kommune har endnu ikke overblik over, hvad udskiftningen kommer til at koste.
Kommunen har undersøgt alle nøgleboksene og har omkodet de berørte låse, så den mulige tyv hverken kan skaffe sig flere nøgler eller adgang til de syv ældres hjem.
- Vi har inddraget alle andre nøgler fra nødboksene og opbevarer dem på et sikkert sted, så vi giver borgerne den ekstra sikkerhed for, at de kan være trygge ved, at der ikke er en nøgle i de forkerte hænder, siger hun.
Politiet er nu i gang med efterforskningen af sagen, men kan endnu ikke svare på, hvad der er sket.
- Der vil gå et par dage, før de tekniske undersøgelser kan afklare, om boksene er åbnet med rette nøgle, eller om de er brudt op ved hjælp af værktøj, siger vagtleder Henrik Vedel fra politiets Station City.
Selv om nøglerne er inddraget fra nødboksene, forsikrer kommunen borgerne om, at de stadigvæk har nøgler til hjemmehjælpsmodtagerne og kan komme ind, hvis en af de svage ældre for eksempel falder og får brug for akut hjælp.
Det er ikke første gang, at tyve stjæler nøgler til ældres boliger. I 2011 forsvandt flere nøgler fra nøglebokse til 650 hjemmehjælpsmodtagere i Hillerød og i 2008 stjal tyve fem systemnøgler til 500 odenseanske ældre.
Hos Ældre Sagen opfordrer souschef Jens Højgaard kommunerne til at benytte den aktuelle sag til at gennemgå sikkerheden og sikkerhedsprocedurerne i forhold til de ældre.
- Vi går ud fra, at Københavns Kommune og andre kommuner, som har samme system, lige benytter anledning til at se på, om systemet er godt nok, eller om de kan gøre det bedre, siger han.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere