København siger ja til to nye moskéer

En klassisk blå shia-moské med høje minareter og en kæmpe kuppel kommer til at tårne sig op midt i Københavns arbejderkvarter.

Arkivfoto Foto: TV2/Lorry

 Samtidig kommer en moderne sunni-moské til at ligge midt på Islands Brygge - tegnet som en del af det supermoderne byggeprojekt 'Det Faste Batteri'. Det besluttede Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg på et møde mandag aften, skriver Urban.
     
Beslutningen sætter en endelig stopper for flere års diskussion om moskébyggeri i København - for så længe, at de kan finansieres, må de to moskéer bygges. Men Jacob Næsager fra de konservative er bekymret for, at den blå moské i Nordvest ikke vil passe ind. Derfor stemte han imod byggeriet på Vibevej, hvilket Dansk Folkeparti også gjorde.
     
»Moskeen får et meget arabisk udseende med kæmpe minareter og en kuppel, der vil stikke op over hustagene. Det passer bare ikke ind i et arbejderkvarter som dette. Det er en ren arkitektonisk beslutning,« siger Jacob Næsager til Urban. 

Moskeen på Vibevej har fra starten været kontroversiel, og Københavns Kommune har modtaget 1156 indsigelser sammenlignet med kun 93 indsigelser mod Amager-moskeen. 

»De Konservative er for religionsfrihed, og vi er bestemt ikke imod moskeer. Moskeen på Island Brygge passer godt ind i kvarteret arkitektonisk med det kommende byggeri, så her har vi stemt for,« siger Jacob Næsager til Urban.
     
Imens den nye sunni-moské på Islands Brygge bliver set som en åbenlys arkitektonisk bonus af udvalget, er der ingen tvivl om, at den shia-muslimske moské på Vibevej vil springe i øjnene. Men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, siger SF's Signe Goldmann:
     
»Vi bor i en mangfoldig by, og jeg synes ikke, at det gør noget, at man kan se det i gadebilledet. Området omkring Vibevej er allerede arkitektonisk rodet, så jeg er sikker på, at moskéen vil pynte«.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik