København mister tilliden til Tinglysningsretten

Vi er i hus. Sådan meddelte den nye digitale Tinglysningsretten i Hobro den sidste dag i maj. Selv for de tungeste sager - landbrugsejendomme, sammenlægninger og udstykninger - måtte der efter planen kun være fem procent sager tilbage, som ikke kunne ekspederes på få dage.

- Og det har vi til rigelighed nået, siger retspræsident Søren Sørup Hansen fra Tinglysningsretten.

Han erkender, at der ligger godt 300 sager tilbage, men de vil også hurtigt forsvinde, og det har hele tiden stået klart, at kun 95 procent af sagerne kunne ekspederes straks.

- Det billede kan vi ikke genkende for Københavns vedkommende siger Stadskonduktør i landets største Kommune, Niels Peter Jensen til DR Nyheder. Vores stikprøver viser, at der er langt flere uekspede sager.

Før de store matrikulære sager kan gøres færdig, skal de gennem Kort- og Matrikelstyrelsen, med mindre grunden eller ejendommen ligger på Frederiksberg eller i København. De to hovedstadskommuner er selv myndighed for sager fra deres område indtil senere i år, hvor også de sager skal gennem Kort- og Matrikelstyrelsen, før de havner hos den digitale ret i Hobro.

Københavns Stadskonduktør forklarer, at kommunen har sendt de såkaldte approbationsskrivelser, som er et dokument i forbindelse med tinglysningen med sikker e-post, efter at retten åbnede i september sidste år.

- Men nu kan vi se, at Tinglysningsretten skilter med, at de ikke har flere uekspederede sager. Det bekymrer os, for vi har mange sager derovre, og de er ikke ekspederet, siger stadskonduktør Niels Peter Jensen.

For at gardere myndigheden valgte København højest utraditionelt i sidste uge at printe alle de indsendte e-mails for de seneste ni måneder ud på gammeldags papir og sende dem i en kilotung pakke til domstolen i Hobro med anmodning om tinglysning.

- Vi ville sikre os kvittering, og derfor sendte vi endnu en gang dokumenterne frem og denne gang som anbefalet post. Hvis det kommer til en retssag om ansvaret for indførelsen af den digitale tinglysning efter kulegravning hos Rigsrevisionen og Kammeradvokaten, vil vi sikre os på den måde, siger den ansvarlige for matrikuleringen i København.

Præsidenten for Tinglysningsretten har ikke ønsket at kommentere de kraftige anklager fra Københavns Kommune.

Både erhvervsejendomsadvokaterne og de praktiserende landinspektører siger til DR Nyheder, at de også tror, retten underdriver, hvor mange sager, der ikke er ekspederet.

.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere