København kræver lup på investeringer

Københavns Kommune vil have udenrigsministeren til at sikre, at danske investeringsforeninger lever op til dansk udenrigspolitik. Det sker efter kritik.

Efter kritik af Københavns Kommunes økonomiske engagement i illegale israelske bosættelser beder overborgmester Frank Jensen (S) nu udenrigsminister Lene Espersen (K) om at sikre, at landets investeringsforeninger overholder loven.

Foreningerne skal holde sig inden for rammerne af dansk udenrigspolitik, når de placerer penge for kommuner og virksomheder, fastslår overborgmesteren.

København er blevet kritiseret for gennem Danske Invest at have placeret penge i 13 selskaber med interesser i de illegale israelske bosættelser.

De ulovlige bosættelser på Vestbredden er helt uacceptable. I København har vi en stram investeringspolitik, som lever op til både FN's og EU's krav samt Danmarks lovgivning.

Vi beder nu udenrigsministeren om at holde øje med den politik, som er vedtaget i Folketinget, også bliver overholdt af investeringsforeningerne, siger Frank Jensen.

København har tidligere været kritiseret for sin investeringspolitik, senest i 2007, da der var investeret penge i militærdiktaturet Myanmar (Burma). Den gang gik daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) ind i sagen og fik flere virksomheder til at ændre deres investeringer.

Udenrigsminister Lene Espersen bør i denne sag gøre det samme. Det er ministerens ansvar at sikre, at dansk udenrigspolitik bliver overholdt, siger Frank Jensen i en pressemeddelelse.

Han afviser, at det er muligt fra Københavns Rådhus at sikre, at de investeringsforeninger, kommunen har penge i, investerer i virksomheder, der sælger tørmælk til Vestbredden, men ikke i dem, der sælger Coca-Cola.

Det må være udenrigsministerens opgave at sikre, at investeringsforeninger og virksomheder efterlever dansk udenrigspolitik, siger Københavns overborgmester.

/ritzau/

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere