København er stadig møgbeskidt

Masser af glasskår, hundelorte og affald. Der er et godt stykke vej endnu, før København bliver en ren by, viser en evaluering af rengøringen.

Nu vil den ansvarlige borgmester skrue bissen på over for specielt de firmaer, som står for meget af skraldet, oplyser P4 København.
De københavnske politikere brugte sidste år 30 millioner kroner ekstra for at få bugt med affaldet i gaderne. Men hverken flere skraldespande eller ekstra rengøring har gjort byen så ren som ønsket. Især kniber det med at gøre rent der, hvor der faktisk er mest beskidt, lyder evalueringen. Og det er rigtigt, erkender en miljøpolitiker:
- Jeg færdes meget i de indre brokvarterer, og der synes jeg godt, jeg kan se, at i takt med der er kommet ekstra liv, ja, så kommer der også ekstra affald, siger Enhedslistens medlem af teknik- og miljøudvalget, Morten Kabell.
Også i år er der sat 30 millioner ekstra af til rengøring, men Morten Kabll mener, at politikerne må indse, at opgaven er større, end de har troet.
- Jeg tror de fleste af os havde regnet med, at de initiativer der er sat i værk havde en større effekt. Så nu må vi se på, om vi skal bevilge flere penge, og om der skal sættes flere kampagner i gang, så københavnerne kan lære at holde byen ren, siger han.
Den radikale teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam vil samtidig skrue bissen på over for de forretninger, der producerer affaldet, som 7-Eleven og McDonald?s, og som ikke gør godt nok rent på området foran deres butikker. Lovgivningen skal udnyttes bedre.
- Vi har ikke været gode nok til at udstede påbud. Der har vi faktisk nogle redskaber, vi kan benytte os af. Der skal vi som kommune skrue bissen en hel del mere på, siger Klaus Bondam (R) til P4 København.
Hidtil har de 3000 grundejere - fra små andelsforeninger til DSB - selv gjort fortovet rent. Men med skiftende succes, mener Enhedslistens Morten Kabell:
- Grundejerne ser vi mange steder kommer lidt nemt om ved det. Man tænker, at arealet, der ligger tættest på husene, er der enten ikke nogen, der lægger mærke til, eller at det må være en kommunalopgave.
450 grundejere har i en høringsperiode sagt deres mening om kommunal rengøring af deres fortove, som de så skal betale for, og mange frygter, at det ender med at blive dyrt for dem, siger Morten Kabell (EL).
- Men på den anden side, så bliver opgaven ikke løst ordentligt i dag, og det må vi altså gøre noget ved, siger han.
Onsdag forventes miljø-politikerne i København at vedtage at kommunen skal gøre rent på private fortorve i Indre by, Vesterbro og på enkelte af de store gader i bro-kvarterne.
Målet er, at København skal være blandt Europas reneste hovedstæder i 2009


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik