København er knudepunkt for ulovlig våbenhandel

København er et center for den ulovlige, internationale handel med våben. Det fortæller Kathi Lynn Austin, der i mere end 20 år har beskæftiget sig med illegal våbenhandel og er en af verdens førende eksperter på området.

Ekstra Bladet møder hende på et hotel i København, hvor hun fortæller om de lyssky forretningsmænds forkærlighed for hovedstaden.

- Vi har i tre retssager mod nogle af verdens største illegale våbenhandlere og våbensmuglere set København dukke op.

København bliver brugt som mødested af våbensmuglere-og handlere, fordi det er let at komme til og fra, og fordi myndighederne ikke i samme grad som i andre lande er opmærksomme på ulovlige våbentransaktioner. Sverige bliver også benyttet, og en del af våbenhandlerne kommer netop fra broderlandets store befolkningsgruppe med rødder i det tidligere Jugoslavien. Det ser man blandt andet i den amerikanske retssag mod svenskeren Paul Mardirossian, der på et møde i København i april sidste år tilbød at levere maskinpistoler og granatkastere til en politiagent mod at få 50 kilo kokain.

- København er hot blandt våbenhandlere. I har ikke nogen lang tradition for at bekæmpe organiseret kriminalitet, og mange af de her mennesker føler sig trygge i jeres by. Vi ser det også i en større sag fra USA mod et balkan-netværk af våbensmuglere, siger hun til Ekstra Bladet.

- Det kommer bag på mig, da PET for eksempel er gode til at fange terrorister og også har været involveret i to af de tre sager, du nævner?

- Det passer bare ikke. Vi kan se det af retssagerne. Er du først i EU, er det også nemt og hurtigt at komme til at fra Danmark.

PET kunne i går ikke kommenterer udsagnet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Politi retten i glostrup 112

Anklager vil have ældre ægtepar idømt fængsel for hadforbrydelse mod ung kvinde

politi 112 politibil

Knivoverfald i Nordvest: Politiet efterlyser tre mænd

182875419_1391088584582504_6810450947341715862_n

Farvel til bilen - påvirket bilist kørte for 11. gang uden kørekort

20191011-134929-3-1920x1280we

Mand overdænget med slag og stukket med kniv i København

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere