Knap 80 klip i kortet dagligt for mobilsnak bag rattet - særligt én gruppe fylder i statistikken

I løbet af årets første seks måneder er der givet 14.028 klip i kørekort for bilisters ulovlige brug af mobil.

5663.

Så mange klip i kørekortet for at tale i mobiltelefon har de fire politikredse i TV 2 Lorrys sendeområde uddelt i de første seks måender af 2021.

Det viser en opgørelse lavet af Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.

quote Der er alt for mange, der stadig kører rundt derude, er uopmærksomme og ikke har forstået alvoren i det her

Christian Berthelsen, politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter

På landsplan er der uddelt 14.028 klip i samme periode. Det svarer til knap 80 klip om dagen eller mere end 500 klip hver uge fra januar til og med juni i år.

- Der er alt for mange, der stadig kører rundt derude, er uopmærksomme og ikke har forstået alvoren i det her, siger Christian Berthelsen, der er politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

- Jeg synes, at det er skræmmende, at vi fortsat kan tage så mange for at køre og bruge håndholdt mobiltelefon, siger han.

I trafikken skal der ikke meget til, før en situation kan blive fatal. Og her spiller uopmærksomhed en kedelig rolle.

- Når man bruger sin mobiltelefon, er man koncentreret om den. Hvis man kører 80 kilometer i timen, flytter man sig over 22 meter i sekundet.

- Hvis det tager fire sekunder lige at kigge på sin telefon og tjekke, hvad der er på den, for så at kigge op igen, har du flyttet dig over 88 meter. Der kan jo ske hvad som helst på de 88 meter, siger Christian Berthelsen.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

Her er der givet flest klip for håndholdte mobiler

Unge fylder i statistikken

Det er særligt de yngre bilister, der har svært ved at lade den håndholdte mobil være. Det viser en undersøgelse fra Rådet for Større Trafik.

Blandt de 17-34-årige bilister har flere end hver fjerde brugt deres håndholdte mobil, mens de har siddet bag rattet.

Denne aldersgruppe er også oftest involveret i ulykker, påpeger Lisbeth Sahl, der er seniorprojektleder ved Rådet for Sikker Trafik og har arbejdet med netop uopmærksomhed i trafikken.

- Uopmærksomhed er nok desværre en ting, der er kommet for at blive. Men det er klart, at jo mere vi kan fjerne mobilen fra bilen og undlade at bruge den, jo bedre, siger hun.

Både Lisbeth Sahl og Christian Berthelsen tror på, at antallet af klip i kørekortet på grund af den ulovlige telefonbrug kan bringes ned. Særligt hvis både bilister og passagerer gør en indsats ved at lægge mobilen helt væk eller sige fra over for hinanden.

- Det kræver, at bilister begynder at se indad, kampagner og kontroller, men vi kan flytte på det. Vi har også nedbragt antallet af spiritusbilister, siger Christian Berthelsen.

Hvis en bilist bruger sin håndholdte mobil, mens vedkommende kører, koster det foruden et klip i kørekortet en bøde på 1500 kroner.

Derudover skal man betale 500 kroner til Offerfonden, hvis man benytter håndholdt mobiltelefon, gps, tablets, computere med videre under kørslen.