Knæk Cancer: Hvad går pengene egentlig til?

Der bliver samlet mange millioner kroner ind under Knæk Cancer-ugen, men hvad går pengene helt konkret til?

De mange indsamlede millioner, som denne uges Knæk Cancer-indsamling forhåbentlig indbringer, skal gå til forskellige forsknings projekter, som på den ene eller den anden måde har det mål, at færre skal få kræft og flere skal overleve sygdommen.

Når ugens indsamling slutter i år, vil 50 forskellige forskningsprojekter få penge til cancerforskning. Der er både store projekter som får store beløb og små projekter, som får lidt mindre beløb. Nogle forskningsprojekter ser på, hvordan man kan forbedre den eksisterende kræftbehandling, andre ser på helt nye metoder.

- Fælles for alle projekter er, at pengene er helt afgørende for, at projektet kan gennemføres til gavn for kræftpatienterne, siger administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard til TV 2 Lorry.

Et af de forskningsprojekter, som har fået støtte fra Knæk Cancer-midlerne, forsøger at gøre operationsmetoden ved brystkræftoperationer bedre. I indslaget herunder kan du se projektet, som har fået en million kroner til at undersøge en effektiviteten af at bruge et titaniums-korn, der indeholder radioaktivt jod.

SE INDSLAGET: Forskere tester radioaktivt jodkorn

Pengene for i år er af gode grunde ikke fordelt, da man ikke kender det endelig beløb endnu, men de forskningsprojekter, som får penge er udvalgt. Udvælgelsesprocessen foregår på den måde, at forskere kan ansøge om penge fra Knæk Cancer, ansøgningerne bliver forelagt en bedømmelseskomité.

- komitéen ser så på: Hvad er det rigtigste at forske i så at sige, hvad er det bedste, hvad har det største perspektiv, forklarer Leif Vestergaard.

De forskningsprojekter, som bliver udvalgt, bliver sat øverst på en liste over projekter, der skal have støttekroner, når indsamlingen er slut. Sidste års Knæk Cancer-uge indbragte 143 millioner kroner til kræftforskning.