Klassisk eller vegansk: Sådan laver du perfekt valgflæsk

For mange danskere er valg lig med stegt flæsk med persillesovs. Hvad enten du er til den klassiske mormor-version eller til den nye, veganske version, så giver vi dig de bedste tips til valgflæsket.

Valgfesten er for alvor i gang. Og en rigtig fest kræver også det helt rette festmåltid.

På valgaften ynder mange danskere at få valgflæsk. Men hvordan er det nu liiiige, man sikrer et sprødt ydre og et blødt indre.

Fortvivl ej! Vi guider dig, så du kan imponere dig selv og dine gæster.

Til at give dig den bedste guide, har vi allieret os med Danmarks ukronede stegt flæsk med persillesovs-konge. Nemlig Umut Sakarya. 

Valgflæsk eller stegt flæsk?

Tip nummer 1: Kødet

Det giver måske sig selv, men kødet er vigtigt. I hvert fald hvis du laver den klassiske mormor-version. Hvis du virkelig vil brillere, skal du - ifølge Umut Sakarya - dog undgå den pakkede version, som du finder i dit lokale supermarked.

- Hvis man er i nærheden af en dansk gammeldags slagter, så skal man bede om at få skåret 1,5-2 cm tykke skiver. Så sikrer man nemlig sprødt svær og saftigt kød, siger Umut Sakarya.

Er man ikke så heldig at bo i nærheden af en slagter, anbefaler han, at man køber en ribbensteg og skærer sine egne stykker.

Artiklen fortsætter under billeder.

Umut Sakarya ejer Guldkroen i København, hvor der bliver serveret stegt flæsk i rigelige mængder.
Umut Sakarya ejer Guldkroen i København, hvor der bliver serveret stegt flæsk i rigelige mængder.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix og Nordsjællands Politi


Tip nummer 2: Sovsen

Til en rigtig omgang valgflæsk hører sig også persillesovs. Og her er de rette ingredienser igen alfa og omega.

- Sovsen skal laves på fløde. Rigtig meget fløde. Og så skal man lade vær med at bruge kartoffelvand og letmælk, siger Umut Sakarya og tilføjer, at man skal bruge frisk persille i rigelige mængder.


Tip nummer 3: Det rette tilbehør

All right. Nu har du styr på svin og sovs. Og selvom det er en lækker kombination, som sagtens kan spises som chips med dip, så vil de fleste nok tilføje lidt ekstra lir.

Kartofler skal der til. Ifølge Umut Sakarya, skal det ikke være en hvilken som helst kartoffel, men aspargeskartofler. 

- Og så skal man have noget surt til, for eksempel rødbeder, så det ikke bare er fedt, men der faktisk kommer en smagsoplevelse, siger han til TV 2 Lorry.

Stegt flæsk ala Umut

Den veganske version

Spiser du ikke kød? Så kan du stadig få dig en omgang valgflæsk. 

Med hjælp fra Kasper og Karina, der står bag hjemmesiden og bloggen veganer.nu, kan du for eksempel forsøge dig med deres version, som de kalder stegt elsk med persillesauce.

Ifølge dem, har den veganske version næsten samme smag og konsistens som den almindelige, traditionelle, danske ret. 

Stegt elsk med persillesauce