Kirken kulegraver sag om forsvundne millioner hos præst

En fremtrædende folkekirkepræst er fritaget fra tjeneste i forbindelse med en større sag om økonomisk rod i Sydhavn Sogn i København, hvor en renovering på 2,3 mio. kr. af køkken og bad i præstens egen embedsbolig spiller en central rolle. Sagen bliver kulegravet af en uvildig revisor, der også skal undersøge, hvor størstedelen af en bevilling på 5 mio. kr. til en ny kirke i Sydhavnen er blevet af.

»Det er en beklagelig sag, men der skal være orden i sagerne, så vi må afvente undersøgelsen fra den uvildige revisor. Først da kan vi vurdere, om der er grundlag for at inddrage Stiftsøvrigheden, eller om jeg skal foretage mig yderligere i sagen,« siger biskop Peter Skov-Jacobsen.
      Revisionsekspert Lars Kiertzner har gennemgået Sydhavn Sogns regnskaber og revisionsprotokollater for Berlingske. Han karakteriserer økonomien som »et eklatant rod«.
      »Det virker som om, at sognet har disponeret, som man har lyst til uden at tage hensyn til, hvad man har fået lov til at bruge pengene til af Københavns Stift,« siger Lars Kiertzner.Indtil videre tyder alt på, at svigtet kunne finde sted, fordi menighedsrådet ikke har formået at holde den fremtrædende præst i skak, og fordi præsten i egenskab af også at være provst har revideret sine egne regnskaber. I den konkrete sag gik der fire år før Københavns Stift opdagede rodet, og det rejser spørgsmål om, hvorvidt folkekirken er klædt godt nok på til at forvalte de 5,9 mia. kr., som danskerne hvert år indbetaler i kirkeskat.Næstformand i Folketingets kirkeudvalg Mette Bock (LA) efterlyser en analyse af menighedsrådenes opgaver.
      »Menighedsrådenes opgave er misforstået. De skal sørge for kirkens liv og vækst, men de er reduceret til bogholdere. Folkekirkens struktur er en kæmpe rodebunke, og det er i dag svært at få placeret præcist ansvar og kompetencer,« siger hun.
      Kirkeminister Manu Sareen (R) ønsker ikke at kommentere den konkrete sag. Han peger dog på, at der for nylig er indført nye regnskabsregler og -systemer i kirken.
      »De nye regler og systemer er først trådt i kraft i løbet af det seneste års tid. Ministeriet vil naturligvis følge nøje, hvordan de virker,« siger ministeren.
      Hverken den pågældende præst eller Sydhavn Sogn ønsker at kommentere sagen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Christiania Pusher Street

65 personer sigtet for at sælge hash udenfor Christiania

Bomberør

17-årig risikerer forhøjet straf for at skyde med bomberør mod tre betjente

Politi tæt

Skønhedssalon holdt åbent, da politiet kom - kunde flygtede ud ad bagudgangen

Politibil

Politi efterlyste 13-årig: Nu er hun fundet i god behold

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere